Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan šljiva u Brod Moravicama u revijalnom tonu, ne samo zbog epidemije

20.09.2020.

14:50

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Sa 16 godina tradicije, Dan šljiva u Općini Brod Moravice jedna je od dugovječnijih manifestacija koje se tijekom rujna održavaju na području Gorskog kotara. Niz je okolnosti znatno otežao ovogodišnju pripremu tog turističko-gastronomskog događaja, no organizatori ovoga vikenda ipak nisu odustali.

Tijekom desetljeća i pol trajanja Dan šljiva je prepoznat kao događaj na kojem je bogata ponuda omogućavala natjecateljski odabir najboljih proizvoda.

Ove su godine, zbog epidemiološke situacije, neki sadržaji morali izostati, naglasila je u ime organizatora Renata Brajdić. "Šesnaesti dani šljiva protekli su, rekli bismo, u jednom revijalnom tonu, s manje posjetitelja, desetak izlagača i bez ocjenjivanja najboljeg pekmeza. Međutim, šljivovice i štrudle od šljive za degustaciju nije nedostajalo, a imamo i drugih, raznolikih proizvoda."

Spremni za izazove, odlučili su očuvati manifestaciju, u posebnim epidemiološkim uvjetima. Ali i ne samo zbog toga. Naime, za razliku od prethodnih, ove je godine i urod šljiva u goranskim voćnjacima bio skromniji.

Osim aktualnih, u nasadima na području Gorskog kotara, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Dalibor Šoštarić uočava i neke višegodišnje probleme kao što je bolest šarka na najzastupljenijoj sorti bistrica.

"Ipak, trajnih nasada ima i Brod Moravice su po tome poprilično poznate, pa se u njima zato i održava Dan šljiva. Lijep komercijalni nasad postoji i na području Grada Čabra" dodaje Šoštarić.

Ove je godine bilo najvažnije da tradicija održavanja brodmoravičkih Dana šljiva ne bude prekinuta, a za iduću, kao dodatni poticaj vlasnicima nasada, u županijskom Centru najavljuju otvaranje pogona za preradu voća. Poslušajte prilog:

Goranski dan šljiva, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.