Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan Sušačke gimnazije: obnovljen dio škole koji je pripadao medicinarima

23.11.2016.

14:45

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji danas je održana svečana sjednica u povodu Dana škole. Gimnazija obilježava dugih 389 godina postojanja, a odnedavno su u sklopu škole i prostori koji su, do preseljenja, služili "medicinarima".

Za obnovu je Primorsko-goranska županija izdvojila pola milijuna kuna, pa je na svečanost došao i župan Zlatko Komadina. Dodijelio je posebno priznanje umirovljenoj profesorici kemije Dragici Paškvan, koja je 42 godine radila u prosvjeti. U mirovini je skoro godinu dana, ali ne miruje.

"Mislila sam da će mirovina biti vrijeme u kojem ću ostvariti neke moje snove: neka putovanja, druženja... i onda odjednom, kao svi penzioneri, ustanovim da nemam dovoljno vremena za to", kaže uz smijeh profesorica Paškvan. I dodaje:

"U našem zanimanju nedostatak novca je konstanta, i nekako ispada da nastavnici doista žive samo od ljubavi. Ali, naše otpremnine su naši đaci. Tako da je to zapravo jedna velika kompenzacija za ono što društvo ne priznaje ovoj iznimno teškoj i zahtjevnoj profesiji."

Ravnateljica sušačke gimnazije Đudita Franko zahvalna je na uloženome novcu za obnovu prostorija iseljene Medicinske škole, a  župan Komadina je naglasio da mnoge škole slave svoj dan, ali da Sušačka gimnazija ima dugu tradiciju: "Drago mi je da će županijski novac pomoći da zgrada bude ljepša, a samim tim i ovaj dio sušačkog područja", poručio je župan. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.