Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan susjedstva Jelenje: Dan kad je pukla brana

12.09.2020.

12:17

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: - / -

U petak je u susjedstvu Jelenje, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, održan središnji program susjedstva, pod nazivom Dan kad je pukla brana. Program se odvija u kontekstu mikro-lokaliteta Grobničkih Alpi, Rječine i Općine Jelenje kao najvećeg vodo-zaštitnog područja PGŽ - a.

Ovim programom nastoje se istaknuti prednosti, ali i ograničenja života zajednice ovog područja te se poziva na promišljanje o temi gospodarenja vodom.

Aktivnosti su započele programom "Jelenje u 5 stanica" u kojem su se mnogi zainteresirani upoznali s radom udruga i građanskih inicijativa susjedstva Jelenje, uz pomoć Ade Maršanić. Upoznavanje je ovoga puta bilo organizirano autobusom i to, kako i sam naziv govori, u 5 stanica.

U čitaonici Dražice, posjetitelje su ugostile domaćice jelenjske tombolašice, a tom je prilikom umjetnica Margareta Krstić predstavila udrugu Margareta CroArt.

Kod čitaonice Lukeži, gdje je domaćin bilo ŠRD Rječina posjetitelji su razgledali izložbu fotografije podvodnog svijeta Rječine kao i pobjednički rada OKiZA - Opatijska kultura i zeleni aktivizam 2019. godine, skulpturu "Regata" autorice Sandre Ružić.

Na 3. stanici Dubina, domaćin je bio načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, koji je predstavio lokalitet i govorio o aktivnostima koje su se tamo odvijale, uključujući i o uspješnu sanaciju lokaliteta, koji je ujedno i vodozaštini bazen, od otpada.

Kod čitaonice Podkilavac, gdje je domaćin bilo PD Obruč, publika se upoznala s Emilom Mandarićem, slijepim planinarom i umjetnikom koji govorio o svom iskustvu planinarenja te izložio svoje skulpture, od kojih se najviše ističe – Mlikarica.

Autobus se naposljetku zaustavio u Dražicama na Trgu mlikarice, gdje je započeo glavni dio programa – Dan kad je pukla brana.

Na Trgu mlikarice nastupio je KUD Zvir Jelenje, nakon čega je održano i svečano protokolarno otvorenje u kojem su sudjelovali načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, voditeljica programa 27 susjedstava EPK Branka Cvjetičanin i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Tom je prilikom iz ruku članice tima susjedstva Praputnjak Marije Rađo članica tima Jelenje Jasminka Matrljan preuzela vremensku kapsulu 27 susjedstava, koja će po završetku svih susjedskih programa biti pohranjena na sto godina.

Potom je u Domu kulture u Jelenju otvorena izložba "Dan kada je pukla brana", na kojoj izlažu umjetnici koji su u proteklom razdoblju boravili u programu umjetničkih rezidencija Vitamin D i bili inspirirani vizurama Grobničkih alpi i kanjonom Riječine kao i temom vode općenito, a to su Marc Rader i Jasenka Bulj.

Uz umjetnički program, u razgovoru o temi vode umjetnicima su se priključili i znanstvenici Sveučilišta u Rijeci, Željko Arbanas s Građevinskog fakulteta i Luka Grbčić s Tehničkog fakulteta, koji su govorili o problemima aktivnih klizišta a prikzana je i simulacija pucanja brane odnosno scenariji prirodne katastrofe poplavljivanja delte Rječine u tom slučaju.

Dodajmo, u sklopu programa Jasminka Matrljan, članica tima susjedstva Jelenje predstavila je i grčkog partnera susjedstva, a to je Global Water Partnership Mediterranean sa sjedištem u Ateni koji svoje znanje crpe iz zajednice i tradicijskih načina prikupljanja kišnice.

Program je, tradicionalno, završio druženjem okupljenih.

Nositelji inicijative susjedstva Jelenje su Turistička zajednica općine Jelenje i Općina Jelenje, europski partner susjedstva je organizacija Global Water Partnership Mediterranean iz Atene, a partner Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci - Zavod za mehaniku fluida i računarsko inženjerstvo.

 

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.