Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan žena na Korzu: ruže iz poznatih ruku i podsjetnik na borbu za prava

08.03.2017.

14:05

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Podjelom ruža na riječkome Korzu obilježen je Međunarodni dan žena. Vodeći ljudi SDP-a - predsjednik stranke Davor Bernardić, župan PGŽ Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podijelili su ruže ženama i poželjeli im puno uspjeha u borbi za ostvarivanje njihovih prava.

Krasan dan na Korzu - žene su ostvarile željeno: otišle kući s cvijećem i to je dobar putokaz u borbi koja traje. Je li 8. mart zapravo dan drugačiji od ostalih i kako do uspjeha? "Nije, danas je jako poseban dan", kaže naša sugrađanka i dodaje: "Ako se neće same izboriti, neće nitko!" Tako govori jedna obična Riječanka, koja je skuhala za danas i sutra i otišla na posao.

Stotinjak metara istočnije, na istom Korzu, članice i volonteri Udruge SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava imale su neke niti vodilje i napravile dobar posao. "Podsjetile smo da ovo nije dan samo za bombone i cvijeće, nego i dan za ženska prava", govori psihologinja Lorena Zec. Ovo je bila prilika i da podsjete Riječane i Riječanke, da u SOS-u Rijeka sve žrtve nasilja dobiti besplatnu psihološku i pravnu pomoć.

"Ženska prava nisu neka posebna prava nego su to ljudska prava, ja sam jako optimistična, pa ako se svi skupa potrudimo, na svim razinama, na lokalnoj ili drugima, imat ćemo zagarantirana ljudska prava", dodaje Zec. No kao i 1908., i danas sve zapinje na kraćem radnom vremenu, boljim plaćama, jednakim pravima... A one su i dalje žene, majke, domaćice - one koje nas vole i čine sretnima jednostavno zato što su žene. Pa, sretan im dan!

Poslušajte što smo zabilježili na riječkome Korzu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.