Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan žena na Korzu: tisuće ruža i prosvjed protiv ugrožavanja ženskih prava

08.03.2016.

15:14

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom Međunarodnoga dana žena, Gradska organizacija SDP-a Rijeke danas je na Korzu sugrađankama podijelila 2500 ruža. U isto vrijeme, pred zgradom gradske uprave na Korzu - umjetnička prosvjedna akcija kao upozorenje na ugroženost ženskih prava.

I ove je godine dijeljenje ruža na Korzu stvorilo priličnu gužvu. Mladi aktivisti cvijeće su dijelili na nekoliko mjesta, a nešto kasnije s buketom ruža na Korzo je došao i Vojko Obersnel. Nakon Korza, posjetio je i riječko rodilište. 

"Nažalost, još uvijek ima puno više nezaposlenih žena nego muškaraca i puno više muškaraca na rukovodećim funkcijama", rekao je riječki gradonačelnik i predsjednik gradskog SDP-a, koji smatra da u borbi za ženska prava ima još puno posla.

U isto vrijeme, pred zgradom gradske uprave na Korzu održala se umjetnička prosvjedna akcija. Tu gužve nije bilo, ali desetak prosvjednica transparentima je upozoravalo na ugroženost prava žene na pobačaj.

Prava žena nisu zaključena priča - naprotiv, smatra organizatorica Milijana Babić: "Čitava situacija pokazuje da se ne borimo dovoljno, ali mislim da ćemo morati početi - jer izgubit ćemo neka prava koja već imamo."

Na Korzu su žene danas mogle dobiti ružu, večeras mogu na besplatni koncert Damira Kedže. Žene danas slave svoj dan. A slave li uistinu, i koliko im znači? Jesu li ravnopravne? To smo danas pitali žene - ali i muškarce. Poslušajte izvještaj i anketu s Korza:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.