Hrvatski radio

Radio Rijeka

Danas je LabDay: kako se ispravno pripremiti za pretrage?

05.11.2019.

13:12

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Međunarodni dan laboratorijske medicine danas se u Hrvatskoj obilježava nizom edukacija, aktivnosti i predstavljanjem četrdeset laboratorija. U Rijeci se program odvija u Kliničkom zavodu za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a i u gradskoj vijećnici.

Zašto je potrebno krv vaditi natašte ujutro, kako se ispravno prikuplja uzorak mokraće, je li fPSA isto što i PSA, zašto je važan CRP i kako se određuju tumorski biljezi – o svemu tome i drugim zanimljivim temama zainteresirani posjetitelji moći će saznati u laboratorijima i bolnicama u svim većim gradovima u Hrvatskoj.

Cilj je približavanje rada magistara i specijalista medicinske biokemije i laboratorijske medicine. Organizator je Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, pod programskim nazivom LabDay.

Specijaliti medicinske biokemije i laboratorijske medicine imaju desetgodišnju edukaciju, najprije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu te zatim na specijalističkom studiju. Nakon završetka školovanja, nositelji su timova i voditelji odjela u medicinsko-biokemijskim laboratorijima.

Uz njih, u timu rade laboratorijski tehničari i prvostupnici medicinsko-laboratorijske dijagnostike, a laboratoriji provode opće i specijalističke pretrage iz biokemije, hematologije, koagulacije, imunologije, analitičke toksikologije, molekularne dijagnostike i mnoge druge pretrage.

U riječkoj gradskoj vijećnici danas u 17:30 sati predavanje o važnosti dobre pripreme za pretrage održat će specijalistica medicinske biokemije dr. Vesna Šupak Smolčić. Poslušajte razgovor:

Lab Day, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Dr. Vesna Šupak Smolčić (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Dr. Vesna Šupak Smolčić (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.