Hrvatski radio

Radio Rijeka

Danas prosvjed, sastanak sutra, a rješenja?

27.02.2013.

16:48

Autor: Mario Mihaljević / Ivanka Jelinčić Jurin / Tatjana

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radnici Diokija nakon kratkotrajne su blokade prometa na križanju Ilice i Frankopanske ulice u Zagrebu, prosvjed zbog neisplate plaća i otpremnina nastavili prosvjednom šetnjom središtem Zagreba, a naročito su bučno prosvjedovali pred sjedištima SDP-a i HDZ-a.

Tristotinjak radnika Diokija sa Žitnjaka i Dina Petrokemije s Krka prosvjed su počeli u 10,30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, od kuda su otišli pred zgradu Vlade na Trgu sv. Marka, a nakon što su odlučili da će njihovi predstavnici otići na razgovor u Ministarstvo gospodarstva prosvjed su, dok čekaju rezultate tog razgovora, nastavili prosvjednom šetnjom središtem Zagreba.

S Markova trga prosvjednici su se najprije spustili na križanje Ilice i Frankopanske ulice, gdje su kratkotrajno blokirali promet, a potom se u povorci uputili preko Trga bana Josipa Jelačića do križanja Jurišićeve i Draškovićeve ulice, gdje su također "šetnjom" preko pješačkih prijelaza ometali tramvajski promet. Za to se vrijeme tramvajski promet na tom križanju ipak usporeno odvijao, uz pomoć policije. 

Bučni prosvjed radnika Diokija i Dina Petrokemije nakon toga se 'preselio' ispred sjedišta SDP-a na Iblerovom trgu, gdje su prozivali tu stranku i sadašnju Vladu za neuspjeh. Sljedeća postaja prosvjednika bilo je sjedište HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, gdje su radnici Diokija i Dine glasno prosvjedovali i prozvali HDZ za kriminal i lopovluk, a prosvjed je nastavljen povorkom kroz Zvonimirovu ulicu, gdje se nalazi i zagrebački područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U Ministarstvu gospodarstva prosvjednicima je obećano da će sastanak svih zainteresiranih za rješavanje problema biti organiziran u roku 24 sata. Sindikalni čelnik Srđan Perković istaknuo je da traže hitnu akciju za spas Siokija i Dine, hitnu isplatu sedam neisplaćenih plaća za sve radnike Diokija i Dine, isplatu otpremnina svima koji su proglašeni tehnološkim viškom. I zahtjevamo da nas primi premijer jer smo do sada razgovarali sa svim ministrima i ništa nije riješeno.

Poslušajte što je zabilježila Ivanka Jelinčić Jurin:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.