Hrvatski radio

Radio Rijeka

Danas štrajk škola u PGŽ-u, sutra štrajkaju sve škole i fakulteti

05.11.2019.

10:05

Autor: Neva Funčić, Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Već je 18. dan štrajka u školama. Učenici u Primorsko-goranskoj županiji dva dana nemaju nastave: danas štrajkaju škole po rasporedu cirkularnog štrajka po županijama, a za sutra je najavljen štrajk u svim školama i fakultetima u Hrvatskoj.

Čelnici sindikata obrazovanja najavili su da će u srijedu, kada će štrajkati sve škole u Hrvatskoj, organizirati prosvjednu šetnju do Markova trga kako bi izvršili pritisak na Vladu, a pridružit će im se i fakulteti.

Na prosvjedu "6.11. za 6,11 posto", koji organiziraju Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja, sudjelovat će i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, što znači da će u srijedu štrajkati i fakulteti, pa tada neće raditi referade i stručne službe.

"Na Markovu trgu govorit će predstavnici vertikale sindikata obrazovanja i vrlo važan govornik, Branimir Štrukelj, koji ne samo da je glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije, nego i potpredsjednik Europske konfederacije sindikata, koji okuplja preko 11 milijuna članova iz 48 zemalja", naglasio je predsjednik srednješkolskog sindikata Branimir Mihalinec

"Vlada nas još uvijek ne doživljava, stoga treba napraviti dodatni napor i pritisak, ne samo štrajkom nego i prisutnošću između izvršne i parlamentarne vlasti", rekao je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Igor Radeka.

Odaziv sindikalnog članstva i dalje velik

U ponedjeljak je u osnovnim školama Osječko-baranjske i Ličko-senjske županije štrajkalo 99,72 posto članstva sindikata. U srednjim školama odaziv je preko 90 posto.

Danas štrajkaju Primorsko-goranska i Zadarska županija. U četvrtak će se štrajkati u Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a u petak u Vukovarsko-srijemskoj i Karlovačkoj županiji.

Danas će se čelnici sindikata ponovno sastati s predstavnicima Vlade u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Taj će sastanak, kažu sindikalci, biti konzultativan, kao priprema za onaj pregovarački krajem tjedna. "To je sastanak na kojem ćemo ponovno razmijeniti argumente, kao priprema za pregovarački sastanak koji se očekuje krajem tjedna", zaključio je Mihalinec.

U Rijeci se nastava odvija samo u katoličkoj Salezijanskoj gimnaziji i privatnoj Srednjoj školi Andrije Ljudevita Adamića, a sve druge škole u županiji su u štrajku, doznajemo od Lea Šegote i Radmile Miletić, županijskih povjerenika Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama:

Šegota i Miletić o štrajku, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.