Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dani elektroničkih medija: TV program na mobitelu naša je budućnost?

21.10.2015.

12:23

Autor: Marijana Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Položaj i perspektiva medija u sklopu nove medijske politike, budućnost lokalnih medija i načini financiranja teme su 8. Dana elektroničkih medija, 21. Dana radija te 8. Dana televizija i interneta, što su svečano otvoreni u Opatiji.

Na trodnevnom skupu premijerno će biti predstavljena i dva nova spota iz kampanje "Biraj što gledaš" koja su namijenjena medijskoj pismenosti djece i odraslih, nastali suradnjom Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a. Bit će predstavljena i publikacija "Mediji i nacionalne manjine", kao i novosti vezane uz digitalnu dividendu i izazove koje donosi za gospodarstvo, građane, ali i medije. 

Stanje u elektroničkim medijima je rezultat stanja kakvo je u cijelom društvu, rekla je ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić. "Radili smo analizu unutar Agencije, u našim financijskim službama, prihode od djelatnosti za posljednjih pet godina i tu se pokazalo da je na razini lokalnih i regionalnih televizija pad od 12 posto što je vrlo visoko, a kod radija još veći pad - čak 30 posto. To nisu mali postotci i tu je zapravo jasno da Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija je od velikog značenja za sve lokalne i regionalne nakladnike", ističe Rakić.

Najveći problem u bliskoj budućnosti je pitanje digitalne dividende 2, istaknuo je predsjednik Nacionalne udruge televizija Denis Mikolić. "Riječ je o tome da će se frekvencije koje danas koriste lokalne i nacionalne televizije ustupiti teleoperaterima koji će omogućiti našim stanovnicima da na mobilnim telefonima npr. gledaju televiziju. Posljedica toga je da ćemo morati kupiti druge TV prijemnike, a o tome se još šuti, zatim će sve televizije morati kupiti potpuno novu opremu, odašiljači i veze morat će investirati u nove odašiljače i na kraju ćemo imati činjenicu da ćemo moći na mobilnim telefonima gledati televizijske programe, ali hrvatskih programa neće biti, bit će strani programi. Mislim da to nije strateški cilj ove zemlje", rekao je Mikolić.

"Europske zemlje koje su krenule u tom smjeru već su ugradile zaštitne mehanizme, a mi na vrijeme ukazujemo na problem digitalne dividende 2", zaključio je Mikolić. Dani elektroničkih medija traju još sutra. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.