Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dani Slavonije u Rijeci: okusi, mirisi i kultura panonske ravnice

13.09.2016.

16:39

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sirevi, med, vino, čvarci, kulen, kobasice i ostale gastronomske poslastice iz Slavonije nudit će se od srijede do subote na riječkome Trgu 111. brigade. Na treće Dane Slavonije dolazi između 30 i 40 branitelja proizvođača okupljenih u udrugu Panonija.

Sva prepoznatljiva slavonska gastronomija nudit će se tijekom četiri dana u središtu Rijeke. Osim štandova s nizom slanih i slatkih delicija, od srijede 14. do subote 17. rujna, Slavonci će spravljati čobanac, grah s kobasicama i ostale svoje specijalitete. Štandovi će biti otvoreni od 9 do 22 sata.

Članovi udruge branitelja proizvođača Panonija i njihovi gosti pripremili su i poučni dio Dana Slavonije u Rijeci. Pokazat će kako su se čvarci pripravljali nekada - na tradicionalan i ekološki prihvatljiv način te neke već zaboravljene recepte za kolače. 

Uz okuse i mirise iz slavonske ravnice, Riječani će i ušima doživjeti Slavoniju: na otvaranju sajma nastupit će tamburaši, a u petak će svoj program izvesti folklorna skupina Zavičajnoga kluba Slavonije iz Opatije.

Za kraj ovogodišnjega slavonskog predstavljanje u Rijeci, u botelu Marina kazališnu predstavu Tri jablana s početkom u 21 sat izvest će GAK Županja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.