Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dani sv. Vida: što je drugačije od onog na što smo navikli?

11.06.2020.

17:26

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Prvim misnim slavljem trodnevnice u riječkoj katedrali u četvrtak 11. lipnja u 18 sati počet će vjerski dio programa ovogodišnjih Dana sv. Vida. Zaštitnika grada Rijeke slavit ćemo nešto skromnije, zbog epidemiološke situacije.

Program obilježavanja Dana grada Rijeke planiran je i organiziran na način da se izbjegnu veća okupljanja građana. 

Vodeći se preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite PGŽ-a, u riječkoj katedrali odlučili su središnje vjersko slavlje održati dan prije blagdana sv. Vida, znači u nedjelju 14. lipnja. Neće biti tradicionalne procesije, a svečano euharistijsko slavlje ispred katedrale sv. Vida, na Trgu Grivica, predvodit će apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua.

Večernja misna slavlja trodnevne priprave za blagdan u katedrali predvodi rektor Bogoslovnog sjemeništa "Ivan Pavao II." u Rijeci Mario Gerić.

U nedjelju 14. lipnja u 9:30 sati u katedrali će biti slavljena sveta misa na talijanskom jeziku, a svečano euharistijsko slavlje uz dodjelu Medalja sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima u 11 sati predvodit će riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. S obzirom proslavu 20. obljetnice Riječke nadbiskupije i biskupskog posvećenja mons. Devčića, ove će godine biti dodijeljeno 11 umjesto tradicionalnih deset medalja.

U svjetovnom programu na glavnoj pozornici na riječkom Korzu koncerte će održati Grooversi, Mješoviti pjevački zbor Rijeka – Sempre Allegro, Zbor EPK Rijeka 2020, klapa Nevera te acoustic duo The Blondes.

Neće biti tradicionalnog nastupa najmlađih na Korzu, ali će za njih Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvesti predstavu "Izgubljena priča: Ivica i Marica“ na glavnoj pozornici, a na Čajnom trgu bit će održana projekcija animiranih filmova Baltazar.

Organizirane su vođene ture gradom koje uvijek izazvaju veliko zanimanje građana. "Portret grada Rijeke – pogled s Molo Longa" vodit će Theodor de Canziani, a na temu "Crkve i samostani u starom gradu" govorit će Goran Moravček iz Udruge Fluminensiana.

Antituristička tura "Ma ča opet ste tu, dobrodošli u Prijestolnicu" je autobusna tura kojom gosti putuju kroz izvedbu riječkim turističkim autobusom, a izvode je glumice Tanja Smoje i Jelena Lopatić.

Svečana akademija u povodu Dana grada Rijeke i blagdana sv. Vida, na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja Grada Rijeke bit će održana u ponedjeljak 15. lipnja u 19:30 u HNK Ivana pl. Zajca, uz ograničeni broj sudionika. 

Program Dana sv. Vida preuzmite u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.