Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dani sv. Vida u Rijeci: građanima besplatne marende

14.06.2019.

11:00

Autor: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Gastrofešta povodom Dana svetog Vida (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT Radio Rijeka)

Gastrofešta povodom Dana svetog Vida (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

U organizaciji Grada Rijeke i Turističke zajednice grada Rijeke, a u suradnji s riječkim ugostiteljima i sponzorima na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske povodom Dana svetog Vida - danas tradicionalna Gastrofešta i prigodni program.

Brojni građani danas su strpljivo čekali u redu kako bi dobili svoju porciju. Lignje na mornarski i palenta, a za desert štrudla od trešanja. Za ukusnu marendu trebalo je i puno sastojaka. "Trebalo nam je puno ulja, 300 kilograma lignji, petrsina, česna, kapule, vina belega i dobre voji", rekla nam je kuharica Mirjana Saftić.

Vrijedne ruke profesionalnih kuhara od ranog jutra bile su zaposlene. Pipremili su i podijelili 2 tisuće porcija liganja i tisuću i 500 porcija štrudle od trešanja koju su ugostitelji pripremali puna tri dana. "Od čišćenja trešanja do samog pečenja trebalo na je tri dana i 60 kilograma trešanja, a recept je klasičan: lisnato tijesto, vanilijin šećer i trešnje koje smo ručno čistili", kaže ugostiteljica Antonija.

Građani siti i zadovoljni - ovakva događanja im puno znače, ne samo zbog jela, već i zbog druženja. "Ovo nam znači puno jer ipak grad pridaje pažnju da obilježi taj praznik i nadam se da će ejdnom biti možda i skarćeno radno vrijeme ili slobodan dan da mogu doći i ovi koji rade", rekao nam je umirovljenik Mirko.

"Ovo je baš idealno - i jelo i druženje. Dobra prilika da malo popričamo s ljudima, a to je najbolje. Ne smijemo pognuti glave, nikako, samo treba uspravno i ravno i fino pozdravljati i jedno s drugim se družiti. To je najbolje i najbitnije", kaže Ivo, prodavač Uličnih svjetiljki.

Obilježavanja Dana sv. Vida nastavlja se večeras u 18 sati u Katedrali sv. Vida gdje će svečanu molitvu predvoditi monsinjor Ivan Devčić, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel održat će prijam za djecu koja nose ime zaštitnika grada Rijeke - sv. Vida. A nakon toga od 21 sat na Trgu Riječke rezolucije počinje Primorska noć i koncert Koncert Belfast fooda.

Jutros je tradicionalno s broda Lučke kapetanije Burin u more položen vijenac za sve pokojne Riječane. Poslušajte reportažu Ive Črnjar Ivančan:

Gastrofešta, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Galerija
Gastrofešta povodom Dana svetog Vida (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT Radio Rijeka), Foto: -/-
Gastrofešta povodom Dana svetog Vida (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.