Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dani sv. Vida u znaku 50 godina Riječke metropolije

06.06.2019.

14:43

Autor: Olivera Vinković

Doris Šajn, Matija Matičić i Damir Tulić najavili su program Dana sv. Vida (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Doris Šajn, Matija Matičić i Damir Tulić najavili su program Dana sv. Vida (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Dani Svetoga Vida, zaštitnika grada Rijeke, i ove godine će biti obilježeni i svjetovnim i crkvenim zbivanjima. Pri tom, Riječka metropolija ove godine obilježava zlatnu obljetnicu - 50 godina od proglašenja 1969. godine.

Grad Rijeka, već tradicionalno, u suradnji s ugostiteljima priprema besplatnu gastro feštu: 14. lipnja na Trgu 128. brigade i Trgu Republike Hrvatske. Na meniju je dobro poznata štrudla od trešanja i lignje na mornarski.

Uz 50. obljetnicu metropolije uzoriti kardinal Josip Bozanić predvodit će poslijepodnevnu procesiju od katedrale i svetu misu na Trgu Riječke rezolucije, naglasio je Matičić.

Monsinjor Matija Matičić, rektor riječke katedrale, najavio je da će na blagdan sv. Vida svete mise početi već u sedam sati, u 9:30 sati bit će služena misa na talijanskom jeziku, a onu u 11 sati predvodit će nadbiskup riječki Ivan Devčić. Nadbiskup će podijeliti medalje sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima. 

Voditeljica kabineta riječkog gradonačelnika Doris Šajn istaknula je svečanu sjednicu Gradskoga vijeća Grada Rijeke s dodjelom javnih priznanja koja će biti održana 12. lipnja. 

Dr. Damir Tulić s Odsjeka za povijest umjetnosti riječkog Filozofskog fakulteta najavio je da će na Korzu biti postavljena izložba plakata važnih umjetnina grada Rijeke. Izložba je organizirana u sklopu sveučilišnog projekta "Mramor, pigmenti, zlato i svila - luksuzne umjetnine barokne Rijeke", a ove godine fokus projekta je nekadašnja isusovačka crkva i današnja riječka katedrala.

Poslušajte izjave:

Matičić i Šajn o Danima sv. Vida, pripremila Olivera Vinković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.