Hrvatski radio

Radio Rijeka

Unije: danima odsječeni, ali od života na otoku se ne odustaje!

23.01.2023.

16:13

Autor: Iva Pavletić Crnić

Unije

Unije

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Mi nemamo problema sa zdravstvom. Svi koji su oboljeli su na groblju, a ostali su zdravi", ironičan je predsjednik vijeća mjesnog odbora Unija Robert Nikolić kada govori o životu na Unijama koji je inače težak, a još je teži u danima odsječenosti zbog nepovoljne vremenske situacije.

Na otoku živi četrdesetak stalnih stanovnika, uglavnom starije životne dobi. Ako nekome pozli, do bolnice u Rijeci mu treba ponekad i osam sati, što morskim, što cestovnim putem. 


Helikopterska pomoć je rijetka, a ovog ljeta smo jedva spasili život jednog čovjeka koji je doživio moždani udar. Helikoptera nije bilo, brod je mogao stići na Unije za dva sata od poziva, što znači da bi, preko Malog Lošinja, put do Rijeke potrajao više od šest/sedam sati. 


Zvali smo pomoć iz Istre. Avionom je stigla pomoć, usprkos zatvorenom letištu na otoku i čovjeku je život spašen u Pulskoj bolnici. 


Toliko smo puta tražili od Primorsko-goranske županije i Grada Malog Lošinja da nam otvore letište, kojeg su nekad čak i otočna djeca koristila za odlazak i povratak iz škole u Malom Lošinju, no ništa se ne događa. 


Ostali smo bez osnovne škole, nakon gotovo 150 godina. Nema više djece na otoku, mladi su otišli, brodske linije su nekvalitetne, a brodovi koji nas spajaju s ostatkom svijeta stari su više od 70 godina i spremni su za rezalište.


Sve to rekao je Robert Nikolić koji ne odustaje od života na otoku i kaže da će se boriti kako bi se ostvarile sve mogućnosti kojih ima, ali nedostaje dobre volje od strane nadležnih. Poslušajte razgovor:

Robert Nikolić o životu na Unijama zimi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.