Hrvatski radio

Radio Rijeka

Danom bazge otvorena sezona Plodova gorja Gorskog kotara

18.06.2017.

12:18

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danom bazge u Ravnoj Gori, ovoga je vikenda započela 20. jubilarna sezona turističkih vikend manifestacija, objedinjenih pod nazivom Plodovi gorja Gorskog kotara. Radi se o projektu, koji već puna dva desetljeća od proljeća do jeseni promiče goranske proizvode od samoniklog i umjetno uzgojenog bilja

Iako je bazga vrlo rasprostranjena o njoj se premalo zna, a mnogo je razloga zbog kojih je početak svake pa i jubilarne sezone Plodova gorja Gorskog kotara bio posvećen upravo ovoj biljci.  

To je ukrasno drvo koje krasi većinu goranskih vrtova, jer je vrlo ljekovita. Osim u kućnoj medicini, bazga je pogodna i za pripremu raznih jela, slanih i slatkih, kaže voditeljica projekta Blažica Sveticki.

Jubilarna godina Plodova gorja Gorskog kotara dobar je razlog za osvrt na razvojne rezultate. U provedbu projekta se kao glavni organizatori dana posvećenih pojedinim vrstama voća i bilja iz godine u godinu uključuje sve više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Blažicu Sveticki posebno raduje osmišljavanje novijih manifestacija kroz koje Gorski kotar postaje mjesto promocije proizvoda iz drugih dijelova Hrvatske. 

Tako smo lani započeli s organizacijom Gurman festa u Fužinama, a kako je manifestacija lijepo zaživjela, ove godine planiramo još više izlagača i izvođača. Osim toga, osmislili smo i Festival gljiva i plodova jeseni sa bogatim kulturnim, zabavnim te edukativnim programom, izjavila je Blažica Sveticki.   

A za one koji su ovog vikenda propustili prvu u nizu manifestacija Plodova gorja Gorskog kotara, organizatori već za sedam dana najavljuju novo druženje uz Dan jagoda u Općini Fužine.  

Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.