Hrvatski radio

Radio Rijeka

Darivatelji krvi u Fužinama - sretni što drugima poklanjaju dio sebe

27.05.2017.

14:33

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Fužine u Gorskome kotaru danas su bile domaćin 22. susreta dobrovoljnih davatelja krvi Primorsko-goranske županije. Takvim se okupljanjem tradicionalno odaje zahvalnost onima koji nesebično pružaju ruku humanosti, ali i promiče jedna od, nesumnjivo, najznačajnijih aktivnosti Crvenog križa.

Na ovogodišnjem se susretu okupilo više od četiri stotine darivatelja krvi, a odazivom je zadovoljna ravnateljica Društva Crvenoga križa Primorsko-goranske županije Vesna Čavar. "Svake godine je zadovoljstvo organizirati takav susret jer davatelji se tu natječu u raznim sportskim disciplinama, a ono što je posebno jest razvijanje prijateljstava. Tijekom prošlogodišnjeg susreta uveli smo novost i na susretima počeli organizirati akciju darivanja krvi", kaže Čavar.

Ovo druženje je i prigoda, dodaje, da se upozori na trenutnu situaciju sa zalihama krvi. "Trenutno bismo stanje mogli ocijeniti situacijom s pojačanim potrebama. Imamo problem s određenim brojem doza krvne grupe A+, a fale nam i AB- te B-. Sezone se prilično pribojavamo jer mislimo da će potrebe tada biti veće i zaista apeliramo na sve koji mogu dati krv i koji su zdravi jer to su sretni ljudi." 

A koliko ti sretni ljudi, koji drugima daruju dio sebe, trenutno pridonose zdravstvu Primorsko-goranske županije "Kada govorimo o broju davatelja, mi ne možemo reći da ih nemamo, no rastu potrebe. Mi smo u našoj županiji godinama prikupljali oko 14 tisuća doza krvi, međutim sada smo na razini preko 15 tisuća. Broj doza moramo dostići želimo li zadovoljiti potreba zdravstva", rekla je Vesna Čavar. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.