Hrvatski radio

Radio Rijeka

Debeljak: "Želimo isplatiti plaće, kupiti materijale i graditi brodove!"

09.02.2019.

10:22

Autor: HRT

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Gost u Dnevniku 2 HRT-a, bio je čelnik Brodosplita Tomislav Debeljak. Dan nakon što je Brodosplit odabran kao partner Uljanik grupe, otkriveni su detalji njihove ponude za spas Uljanika i 3. maja. Golemi dugovi Uljanika veliki su izazov i za strateškog partnera i za državu.

Budući da se Debeljak izjasnio da Brodosplit želi ulagati u razvoj, ali ne i sanirati dugove Uljanika, na pitanje o tome hoće li država sanirati dugove Uljanika, premijer Andrej Plenković je rekao da će vlada razmotriti odabir uprave Uljanika da Brodosplit bude strateški partner. Kazao je da je država u dva mjeseca isplatila 2,8 milijarda kuna protestiranih jamstava za Uljanik grupu. "Mi smo već krajem studenoga mogli proglasiti da smo u proračunskom suficitu, da nije došlo do izloženosti države zahvaljujući odlukama ranijih vlada, da je Hrvatska 30 godina ulagala u brodogradnju", rekao je premijer. Naglasio je da plan restrukturiranja mora biti održiv te brodogradilištima u Puli i Rijeci omogućiti da posluju na tržišnim osnovama. Izrazio je uvjerenje da su radnici Uljanika i 3. maja, građani Istarske i Primorsko-goranske županije, Pule i Rijeke svjesni koliko je uloženo. Najavio je cjelovitu analizu Ministarstva gosopdarstva te ponovno istaknuo da se plan restrukturiranja mora odobriti u skladu sa smjernicama europske pravne stečevine.

U Dnevniku HRT-a gostovao je Tomislav Debeljak, vlasnik DIV grupe i Brodosplita, od kojega se očekuje da posrnulo pulsko brodogradilište, koje je i vlasnik riječkoga 3. maja, "stavi na noge". Puno se govori o trošku restrukturiranja brodogradilišta te mogućem iznosu od čak 1,4 milijardi eura.

"Naša ponuda se bazira na budućnosti i pozitivi. Ne zanima nas zemljište i nikakav nekretninski biznis. Preuzimamo obvezu rada brodogradnje. Ja uopće ne želim pričati o prošlosti", rekao je Debeljak. 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je pak "da nije realno da građani podnesu teret restrukturiranja". 

"S jednom smo analizom vidjeli da je direktna šteta za proračun u slučaju likvidacije oko 7,5 milijardi kuna. U toj varijanti smo vidjeli da možda sve skupa ima smisla", tumači vlasnik Brodosplita. 

Debeljak očekuje da će uskoro s vladom i drugim dionicima u procesu sjesti za stol kako bi se pregovaralo o budućnosti brodogradnje. Može li se izbjeći stečaj 3. maja, jer 26. veljače je stečajno ročište?

"Stečaj ili ne stečaj, nisu bitno različiti. Radnici će biti tu gdje jesu. Želimo da se radnicima odmah isplate plaće i da se kupe materijali da se počnu graditi brodovi", odgovara Debeljak. 

Partner Brodosplita je talijanski Fincantieri.

"Mi nudimo punu popunjenost, a 50 posto je gradnja brodova, kruzera, koji imaju veliku dodanu vrijednost. Naši brodovi imaju tek 25 posto uvoznih komponenti, a balker i tankeri koji su se gradili tako da je uvozna komponenta skuplja nego kompletan izvozni proizvod. Fincantieri ima knjigu narudžbi za idućih 10 godina. Mi imamo knjigu narudžbi i pisma namjere teške 2,29 milijardi eura. Fincantieri nudi sve ono što se ne popuni da će popuniti. Broj zaposlenih bio bi i veći nego u najboljim vremenima", opisuje Debeljak poslovne planove.

Što se tiče podrške banaka, nije htio komentirati napise da je jedna od njih ruski VTB. Rekao je da su to poslovne tajne, ali da ih prate velike banke. "Evo sutra je jedna od najvećih svjetskih banaka kod nas", izjavio je. 

Plan je, kaže Debeljak, vratiti barem 80 posto radnika koji su u posljednje vrijeme otišli iz brodogradilišta te dodatno zaposliti ljude, kao što se napravilo u Brodosplitu. Što se tiče plana restrukturiranja, spremni su ga, uz suradnju s Uljanikom, napraviti u sljedećih mjesec dana. 

"Maknite nam prošlost, uzmite kao u Hypo banci sto ljudi od DORH-a i drugih, rješavajte prošlost. Pustite nam budućnost. Znam da ćemo imati dobru budućnost", poručio je Tomislav Debeljak.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.