Hrvatski radio

Radio Rijeka

Debljina je kronična bolest čije se komplikacije razvijaju neprimjetno!

04.03.2020.

07:29

Autor: HRT - Radio Rijeka, Hina

Djelatnici Klinike za internu medicinu i Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka poručuju - debljina je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i medicinskih izazova 21. stoljeća! (Foto: KBC Rijeka)

Djelatnici Klinike za internu medicinu i Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka poručuju - debljina je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i medicinskih izazova 21. stoljeća! (Foto: KBC Rijeka)

Foto: - / -

Svjetski dan debljine je 4. ožujka: prema posljednjim istraživanjima u Hrvatskoj se u sljedećih 30 godina prekomjerna tjelesna masa može povezati s padom očekivanog trajanja života od čak 3,5 godine! Hrvatska ima najveću stopu debljine među odraslim muškarcima u zemljama EU-a!

Debljinu definiramo kao kroničnu bolest u kojoj se prekomjerno nakuplja masno tkivo u organizmu s negativnim posljedicama po zdravlje. Komplikacije debljine brojne su i česte, a razvijaju se neprimjetno, podmuklo i postupno tijekom godina! 

Indeks tjelesne mase (ITM; engl. body mass index), koji predstavlja omjer tjelesne mase izražene u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima, koristi se za određivanje stupnja uhranjenosti, a o debljini govorimo kada on iznosi više od 30 kg/m2.

Debljinu često nazivamo i bolešću životnog stila jer pretežno nastaje uslijed dugotrajne neravnoteže između kalorija unesenih hranom i pićem i kalorija potrošenih tjelesnom aktivnošću. Iako su naše isprike najčešće genetika ili metabolizam.

To da je debljina jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i medicinskih izazova 21. stoljeća potvrđuju i recentne procjene Svjetske zdravstvene organizacije. Prema njima u svijetu trenutno ima oko dvije milijarde ljudi (39 posto svjetske populacije) s prekomjernom tjelesnom masom, odnosno oko 650 milijuna debelih osoba (13 posto svjetske populacije).

Za usporedbu, među stanovnicima Hrvatske živi oko 60 posto muškaraca i 50 posto žena s prekomjernom tjelesnom masom, a procjenjuje se da smo nacija s 18,7 posto debelih.

Na poznate i zabrinjavajuće činjenice podsjećaju i upozoravaju liječnici Kliničkog bolničkog centra Rijeka:

1. u osobe s tjelesnom masom koja je za 60 posto veća od normalne/optimalne udvostručava se pobolijevanje za sve bolesti, smrtnost je također dva puta veća, a značajno opadaju i stupanj funkcionalne sposobnosti te sve komponente kvalitete života pojedinca.

2. opasnost po zdravlje povezana s debljinom gotovo je istovjetna onoj zbog pušenja.

3. prekomjerna tjelesna masa i debljina rizični su čimbenik za pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti: srčanožilne bolesti, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna bolest pluća, neki zloćudni tumori te mentalni/psihički poremećaji; od kojih danas umire više od 80 posto stanovništva Hrvatske. 

Debljina je kronična bolest koja ne prolazi spontano sama, već su za njezino liječenje potrebne dugoročne promjene životnog stila, prehrane, tjelesne aktivnosti i spavanja, a sve to rezultira postupnim smanjenjem tjelesne mase. Međutim, valja naglasiti da i ovdje vrijedi zlatno pravilo – bolje spriječiti nego liječiti!, poručuju iz riječkog KBC-a.

Prema Europskoj zdravstvenoj anketi, u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, upozorava HZJZ. 

HZJZ-ov projekt "Živjeti zdravo" naglašava činjenicu da su uzroci debljine različiti i mnogo kompleksniji od loših prehrambenih navika i neredovite tjelesne aktivnosti te da debljina nije isključivo osobna odgovornost, već da na nju utječu mnogobrojni okolišni čimbenici. 

Kao i u drugim zemljama EU-a, učestalost debljine ni u Hrvatskoj nije imuna na društveno-gospodarske nejednakosti. "Posebno zabrinjava da 75 posto oboljelih od prekomjerne tjelesne mase nije svjesno svojega problema, a jedan od pet ne poduzima nikakve mjere za liječenje", rečeno je na predstavljanju projekta.

U Hrvatskoj već svaki treći osmogodišnjak ima problema s prekomjernom tjelesnom masom, debljina se javlja u sve ranijoj životnoj dobi i donosi dugoročne i ozbiljne posljedice po zdravlje djece, upozorava HZJZ. "Debljina je sasvim logičan odgovor na društvene uvjete. Zdravi izbori često nisu i lakši izbori, pa treba raditi na stvaranju okruženja u kojem je jednostavnije usvojiti zdrave navike", ističe voditeljica HZJZ-ove Službe za promicanje zdravlja Sanja Musić Milanović.

U emisiji Tris HRT - Radio Rijeke o debljini je govorio internist, ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac, poslušajte:

Davor Štimac u Trisu: Debljina je kronična bolest, pripremila Neva Funčić

Foto: KBC Rijeka)

Foto: KBC Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.