Hrvatski radio

Radio Rijeka

Decentralizacijom do novih radnih mjesta i boljeg razvoja Hrvatske

18.06.2015.

16:22

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Razvojem općine, grada ili županije sigurno bolje može upravljati načelnik, gradonačelnik ili župan, od nekog birokrata u uredu u centru zemlje, rečeno je na okruglom stolu PGS-a i IDS-a.

"Regionalizam – ujedinjeni u različitosti" naziv je okruglog stola što su ga, povodom četvrt stoljeća djelovanja, u Rijeci organizirale regionalne stranke Primorsko goranski savez i Istarski demokratski sabor (PGS i IDS). Regionalizacija i decentralizacija načini su na koji se Hrvatska može brže razvijati, otvarati nova radna mjesta, stoga ovlasti i alate treba pustiti sredinama u kojima se sredstva i stvaraju. O regionalizmu se u Hrvatskoj puno govori, ali se u praksi, posebno stranaka na vlasti, od primjene koncepta uporno odustaje, čulo se u publikom ispunjenoj dvorani Transadrije.

Analiza Instituta za javne financije u Hrvatskoj pokazala je da postoje značajne fiskalne nejednakosti na razini države, rekao je u uvodnom izlaganju Ante Bajo iz Instituta. "Samo četiri regije ostvaruju višak u odnosu na ostatak zemlje: Grad Zagreb te Istarska, Primorsko - goranska i Zagrebačka županija. To je dovoljan razlog da sadašnja i buduće Vlade više brige posvete regionalnoj politici", naglasio je Bajo.

Uspješna je Europa prepoznala regionalizam i decentralizaciju kao put ka gospodarskom razvoju, istaknuo je čelnik IDS-a Boris Miletić: "Naš državni aparat je preskup, to gospodarstvo govori, to više ne može izdržati. Osim toga, zašto ne koristiti postojeće resurse na lokalnoj razini i biti učinkovitiji."

Europa danas jednostavno tjera Hrvatsku na drugačiju organizaciju, smatra predsjednik PGS-a Darijo Vasilić te naglašava da Hrvatskoj trebaju regije jer građani u regijama bolje žive. "Javna uprava se reformira, jeftinija je, racionalnija, a odlučuje se na razini koja je najbliža građanima", ističe Vasilić. Javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.