Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:40 / 01.10.2018.

Autor: Josip Krmpotić

Dedić: Zadnja mjerenja pokazala da više nema intenzivnog smrada s Marišćine

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Foto: - / -

"Napravljena je regeneracija bio filtera, uvederna dodatna tretiranja odlagališta, postrojenje mehanike čisti se svaki dan, dodatno se nadziru uređaji otpadnih voda, traje postavljanje vodene zavjese,u planu je i zeleni pojas", kaže Josip Dedić.

"Sve do čega nam je stalo je normalan suživot sa žiteljima svih nama susjednih naselja u Općini Viškovo, a posebno nas veseli što su posljednja mjerenja pokazala da više nema intenzivnog smrada s Marišćine i učinit ćemo sve kako bismo i sebi i njima omogućili normalan život i rad", rekao je usred Županijskog Centra za gospodarenje otpadom Marišćina, predsjednik Uprave "Ekoplusa" Josip Dedić.

"Neke stvari doista nismo očekivali - intenzivnom smradu kumovala je i ruža vjetrova, koja u večernjim satima čini lošu uslugu svima, ali i atmosferska inverzija tijekom kolovoza i rujna; nakon svega provodi se 24 satni monitoring rada centra, najveći problem i izvor smrada je bioreaktorsko odlagalište, pojašnjava Josip Dedić. "To je specifično odlagalište, praktično prvo u Hrvatskoj koje ima svoj operativni tijek, ono je predviđeno da kroz koju godinu krene priprema prozivodnje tzv.odlagališnoga plina iz kojega ćemo prozivoditi struju", kaže Dedić. 

"Napravljena je regeneracija bio filtera, uvedena dodatna tretiranja odlagališta, postrojenje mehanike čisti se svaki dan, dodatno se nadziru uređaji otpadnih voda, traje postavljanje vodene zavjese, a u planu je i zeleni pojas kako bi i biljke spriječile put neugodnim mirisima ili točnije rečeno smradu.

I to je sve što ljude zanima - dokad i koliko, Josip Dedić tvrdi - ide na bolje. "Prije desetak dana, od kad smo počeli s aktivnostima utjecaj je, prema dojavama mještana, znatno manji, dakle utjecaj negativnih mirisa nećemo reći da je nestao, ali on je trenutno manji, točno kako smo i očekivali, a do kraja godine bi bio potpuno eliminiran, dakle potpuno bismo upravljali svim procesima i ništa se ne smije niti će se dogoditi mještanima", rekao je Dedić,

A upravo je njima, mještanima, svega skupa dosta - i smrada i politike.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.