Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delničani će, uz vaučere, pelete moći nabaviti povoljnije

26.09.2022.

15:15

Autor: Nenad Lučić

Delničani će, uz vaučere, pelete plaćati manje

Delničani će, uz vaučere, pelete plaćati manje

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

U vremenu rastućih cijena energenata postoje i pozitivni primjeri tvrtki koje poštuju načelo društveno odgovornog poslovanja. Tako će najveći hrvatski proizvođač peleta, RST Pellet iz Lučica nedaleko Delnica, stanovnicima najvećeg grada Gorskog kotara, izdavanjem vaučera omogućiti da svaku paletu s 1080 kg tog energenta plaćaju po povoljnijoj cijeni. 

Predstavnik tvrtke RST Pellet Goran Petranović uvjeren da će uštede kupaca po toni peleta biti značajne, kada se pogodnostima koje nude vaučeri pribroje najavljene porezne olakšice hrvatske vlade pri nabavi energenata. 


"U najavi je smanjenje stope PDV-a na pelete s 13 na pet posto, a pribrojimo li toj pogodnosti i iznos od 1000 kuna koju donosi svaki vaučer, paleta s peletima bi, umjesto 4870 koštala 3475 kuna s PDV-om", rekao je Petranović.


Provoditelj natječaja za dobitak vačuera bit će Grad Delnice, oni će primati prijave i provjeravati jesu li prijavljeni doista s područja grada. "Time želimo spriječiti eventualnu preprodaju, te omogućiti da pelete po nižoj cijeni doista dobiju oni kojima je to potrebno", objasnio je Petranović.


Zima nije daleko, pa će prijavni obrasci za izdavanje vaučera na stranici Grada Delnica biti dostupni od 10. listopada, kaže gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić.


Dodaje da obrascu treba priložiti kopiju osobne iskaznice te izjavu da se peleti neće koristiti niti u jednu drugu svrhu, osim za zagrijavanje vlastitog kućanstva. Vaučeri bi se dodjeljivali jednom tjedno, a tjedna količina distribuiranih peleta prema korisnicima iznosila bi do 40 tona, objašnjava Mihelčić.


Gradonačelnica Delnica se nada da će primjer tvrtke RST Pellet slijediti i neki drugi distributeri energenata. Poslušajte:

Delničani će moći koristiti vaučere za pelete

Goran Petranović i Katarina Mihelčić

Goran Petranović i Katarina Mihelčić

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.