Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice: 75 godina od početka ustanka protiv fašizma

01.10.2016.

14:23

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Početak jeseni prije 75 godina bilo je u Gorskom kotaru vrijeme jačanja oslobodilačkoga ustanka protiv fašizma. Tih su se događaja danas prisjetili sudionici središnje goranske svečanosti obilježavanja spomenute obljetnice.

Gorani se prije sedam i pol desetljeća nisu mirili s okupacijom svojega zavičaja, podsjetio je na svečanosti predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut. Otpor je počeo, kaže, već u ljeto 1941. godine. "Od početnih odreda, kako je otpor rastao, formirale su se veće jedinice, pa je već u proljeće 1943. osnovana čuvena, 13. primorsko-goranska udarna divizija", rekao je Tamarut.

Prisjećajući se prošlosti na aktualne goranske teškoće podsjetio je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević i zaključio
- Gorski kotar nas treba. "Zar ćemo ostati gluhi na njegove vapaje? Dokažimo da nam je jednako svet kao ideali slobode i državnosti koji su stvarani u antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu", Kneževićeve su riječi s današnje svečanosti.

O događajima prije 75 godina koji u sebi sadrže pouku i poruku za budućnost govorio je zamjenik primorsko-goranskoga župana Petar Mamula. Prisjećajući se ljudi koji su svoje živote dali za slobodu i svojoj djeci usađujemo kapacitet da, kada bude potrebno, ustanu protiv zla, rekao je Mamula. Gorani su podnijeli i velike civilne žrtve prije sedam i pol desetljeća. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.