Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice: Aktivni umirovljenici bili su aktivni unatoč pandemiji

10.07.2021.

13:42

Autor: Nenad Lučić

Ilustracija: Aktivni umirovljenici

Ilustracija: Aktivni umirovljenici

Foto: - / -

Gorski kotar je jedan od dijelova Hrvatske s iznimno visokim udjelom osoba treće životne dobi u ukupnoj strukturi stanovništva. Kako to znači i velik broj samačkih kućanstava, tako je u Delnicama prije godinu dana, pokrenut projekt "Aktivni umirovljenici" vrijedan 1,4 milijuna kuna. Rezultati?

Projekt je pokrenut uz potporu Europskog socijalnog fonda, a ovih dana su predočeni i jednogodišnji rezultati projektnih aktivnosti. 

Kako je goranski projekt "Aktivni umirovljenici" zaživio tijekom korona krize, kada su okupljanja starijih osoba u velikoj mjeri bila ograničena, tako je voditelj projektnih aktivnosti Matije Kezele više nego zadovoljan jednogodišnjim rezultatima i odazivom na ponuđene programe.

"Dosad se 115 umirovljenika uključilo u 171 provedenu aktivnost. Osim početnih tečajeva informatike te aktivnosti u prirodi, održane su neke umjetničke i glazbene radionice, kao i tečaj psihosocijalne aktivacije starijih osoba. Odaziv bi, nesumnjivo bio i veći, da nije bilo epidemioloških mjera koje su ograničavale odvijanje programa", govori Kezele.

Projektne aktivnosti trajat će još sedamnaest mjeseci, a u tom se razdoblju namjenski planiraju urediti prostorije te površine oko objekta Udruge umirovljenika iz Delnica, čija predsjednica Ljubica Vujnović vjeruje da bi se upravo na taj način dugoročno ostvarili temeljni ciljevi projekta. 

"Uredit ćemo dnevni boravak i u njemu organizirati klubove umirovljenika. Na taj ih način želimo izvući iz njihovih kuća, jer usamljenost je nešto najgore što se može dogoditi čovjeku umirovljeničke dobi. Naš je cilj to spriječiti", govori Vujnović.

Kako europski projekt "Aktivni umirovljenici" ima ograničeno vrijeme trajanja, za ostvarivanje nekih dugoročnijih ciljeva bit će potrebna potpora Primorsko-goranske županije i državnih institucija. Poslušajte prilog:

Aktivni delnički umirovljenici, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.