Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:29 / 17.11.2019.

Autor: Nenad Lučić

Delnice, Fužine i Ravna Gora skupa do stručnog tima za djecu s poteškoćama

Zajedno do bolje skrbi u vrtićima Gorskoga kotara (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Zajedno do bolje skrbi u vrtićima Gorskoga kotara (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Svi gradovi i općine Gorskog kotara imaju status prijatelja djece, no u sustavu predškolskog odgoja trebat će poduzeti dodatne korake kako bi se osigurali željeni standardi i ostanak mladih obitelji s djecom - i to zajedničkim snagama, kao što su se dogovorile Delnice, Fužine i Ravna Gora.

Pozitivno zvuči najava da su tri goranske sredine, uz potporu Primorsko-goranske županije, zajedno odlučile ustrojiti stručni tim koji će adekvatno  moći reagirati na probleme mališana s teškoćama u razvoju. Naime, predškolske ustanove Grada Delnice te Općina Fužine i Ravna Gora nemaju svaka zasebno dovoljno djece da bi po važećim standardima kadrove u stručnom timu pojedinačno mogle zaposliti na puno radno vrijeme.

Delnički gradonačelnik Ivica Knežević ističe kako se donošenjem odluke o ustroju zajedničkog tima za tri spomenute sredine, kadrovska križaljka ipak pomalo slaže. "Mi zasad imamo osiguranog pedagoga i logopeda, a stručni tim bi činio i psiholog, koji trenutačno u ustanovama radi na po pola radnog vremena. Upravo kroz taj oblik organizacije psihološke pomoći na puno radno vrijeme, psihologa bismo željeli zadržati. Naime, riječ je o profilu zanimanja koji je vrlo tražen na tržištu rada i bojimo se da bi nam mogao otići", rekao je Knežević.   

Odlaska psihologa neće biti jer je polovicu novca za njegov ostanak u vrtićima Gorskog kotara voljan osigurati Upravni odjel za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije. "Na taj bismo način mogli riješiti i zapošljavanje medicinske sestre na puno radno vrijeme, jer državni pedagoški standard propisuje da to mora biti viša medicinska sestra. Dosad je, gledamo li broj vrtićke djece u Delnicama, ona bila potrebna samo na pola radnog vremena, a uz takve uvjete nitko ne želi doći raditi", ističe gradonačelnik.   

Rješavanje tog problema i ekipiranje stručnog tima u tri goranska vrtića gradonačelnik Delnica očekuje početkom iduće godine. Javlja Nenad Lučić:

Zajednička skrb o djeci u Gorskome kotaru, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.