Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice: Kako se troši ostavština Janet Maynarich?

15.04.2018.

13:40

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Kanadska iseljenica goranskog porijekla, pokojna Janet Majnarich oporučno je prije nekoliko godina Gradu Delnicama ostavila donaciju od dva milijuna kanadskih dolara. Dosad je iz nje financirano nekoliko manjih komunalnih i obrazovnih projekata. Ali: komunikacijskih problema oko ostavštine ima više.

U pripremi su i opsežniji projekti, no nedavna je rasprava Gradskog vijeća potvrdila da je realizacija tih planova ipak opterećena problemima, ali i suzdržanošću oporbe prema namjerama gradske vlasti. 

Zbog teškoća u komunikaciji s izvršiteljima oporuke, troje od petero članova povjerenstva zaduženog za raspolaganje iseljeničkom donacijom Janet Majnarich podnijelo je ostavke. Među njima i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević koji o svemu kaže: "Razlog tome je dovođenje u pitanje svrhovitosti dosadašnjeg trošenja dijela novca. Možda sam na to reagirao previše impulzivno, no to nas je silno povrijedilo."

Unatoč teškoćama, lokalna vlast očekuje pet milijuna kuna iseljeničke potpore za prenamjenu bivšeg Doma Hrvatske vojske u novi prostor gradske knjižnice, no potporu oporbe nema. Vijećnik SDP-a Igor Pleše ističe da svjedoče zabrinjavajućoj financijskoj situaciji u gradu, pa se pitaju: "Je li pravi trenutak za provedbu jednog takvog projekta?"

Pleše dodaje kako vjeruju da bi, u okolnostima kada Grad nema sredstava, bilo neodgovorno dati tolike novce za nešto što ne donosi dodanu vrijednost i ne pridonosi razvoju gospodarstva.

Cijena odustajanja od projekta, tvrdi gradonačelnik Knežević, bila bi previsoka jer ako ne ostvare taj projekt zgradu doma moraju vratiti ministarstvu nadležnom za upravljanje državnom imovinom. "Sigurno bismo morali vraćati i novčani iznos koji je za projekt aktivirala Primorsko-goranska županija", ističe Knežević i dodaje da bi onda građanima morali opravdati i troškove nastale dosadašnjim projektnim aktivnostima.

Nakon svega, isplatu novca za projekt morat će odobriti kanadski izvršitelji oporuke pokojne donatorice Janet Majnarich. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.