Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice: kakvi su ovogodišnji trendovi u potražnji za božićnim drvcima?

24.12.2021.

14:30

Autor: Nenad Lučić

Više od polovice kupaca u delničkoj podružnici Hrvatskih šuma bira drvce u vazi

Više od polovice kupaca u delničkoj podružnici Hrvatskih šuma bira drvce u vazi

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Za razliku od prošle godine, kada su epidemiološke mjere uoči Božića bile nešto strože, ovogodišnja situacija ipak više nalikuje "starom normalnom", pa je za očekivati i veće zadovoljstvo onih koji se bave prodajom božićnih jelki. Ujedno, zanimanje kupaca za najtraženiji blagdanski ukras, čini se, potvrđuje sve naglašeniji interes da se pri odabiru prednost daje autohtonim i ekološki prihvatljivijim proizvodima.

Nadležni u Podružnici Hrvatskih šuma Delnice s neizvjesnošću su iščekivali razdoblje prodaje božićnih drvca, strahujući kako će na nju iznova utjecati korona kriza, no inženjer Mladen Mauhar potvrdio je da su rezultati ipak znatno bolji nego lani. 


Unatoč činjenici, da je riječ o konkurentnom tržištu na kojem se nude i velike količine umjetnih stabalca iz uvoza, goranski šumari su u svom rasadniku nedaleko naselja Kuželj odlučili ostati dosljedni postojećem načinu uzgoja, promovirajući ponajprije ekološku proizvodnju u kojoj dominiraju autohtone vrste te uzgojni proces koji, bez primjene dodatnih kemijskih sredstava, traje sedam do deset godina. Pritom se vodilo računa i o ekološkoj osviještenosti kupaca, jer, za razliku od nekih davnih godina, više od polovice njih odabire božićna drvca u vazama. 


Oni koji se ipak odluče za rezano drvce moraju voditi računa o tome da ga ne drže u pretjerano zagrijanim prostorijama te da ispod njega stave posudu s vodom, jer na taj će način tijekom blagdana izbjeći opadanje iglica. Odabir domaćeg drvca ujedno jamči da je od njegove sječe do prodaje prošlo najviše dva dana, što nije nevažno, jer na tržištu se pojavljuju i proizvodi posječeni mnogo ranije, što kupci, na žalost, otkriju tek kada s već ukrašenog stabla prebrzo počnu opadati iglice. 

Prednost pri uzgoju imaju autohtone vrste: goranska smreka i jela

Prednost pri uzgoju imaju autohtone vrste: goranska smreka i jela

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Goranski šumari u svojoj ponudi količinski daju prednost autohtonim vrstama – goranskoj smreki i jeli, mada, sukladno zahtjevima tržišta, nude i poprilično atraktivnu i traženu kavkasku jelu. Što god od toga odabrali, za rezano drvce, visine od 150 do 200 cm, morat ćete u prosjeku izdvojiti 70, a za ono u vazi 100 kuna.


Ekološki najlošiji odabir jest umjetno, plastično stabalce, čija će razgradnja, nakon korištenja, trajati stotinu i više godina. Poslušajte priču:

Više od polovine kupaca traži drvca posađena u posude

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.