Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice: konačno širenje poslovne zone u Lučicama

25.12.2015.

11:04

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Delnice je u poslovnoj zoni naselja Lučice nastojao osigurati dodatno zemljište i tako austrijskoj tvrtki "Palfinger" omogućiti širenje postojeće proizvodnje. Hrvatske šume zahtijevale su da za izdvajanje toga zemljišta iz šumsko-gospodarske osnove lokalna samouprava plati 1,2 milijuna kuna.

Iako je od srpnja država Delnicama uskratila pravo naplate komunalne naknade za vojne objekte, ovrhom naplaćenih 900 tisuća kuna toga prihoda iz prve polovice godine gradonačelniku Ivici Kneževiću lakše je razmišljati kako u Lučicama konačno osigurati dodatno zemljište za širenje poslovne zone. Tumači da će tih 900 tisuća biti dio kupoprodajne cijene, a razlika do 1.208.000 kuna bit će akontirani šumski doprinos iz 2016. godine. Tako će grad zaokružiti cijenu zemljišta i doći u vlasništvo 5,5 hektara površine.

O tome koliku je cijenu grad spreman ponuditi "Palfingeru" te kako planira dobiti jamstva austrijske tvrtke da će doista na tom prostoru ulagati u nove proizvodne kapacitete, gradonačelnik kaže da će cijena metra kvadratnog biti oko 29 kuna. Temeljem toga će biti raspisan natječaj za pravo građenja, a kupoprodaja će slijediti tek kada "Palfinger" ishodi građevinsku dozvolu, jer će onda u lokalnoj samoupravi biti sigurni da austrijska tvrtka želi ulagati.

Dodatno ohrabruju najave da je, osim "Palfingera", za ulaganja na području Lučica ozbiljno zainteresirana jedna engleska tvrtka koja želi otvoriti tvornicu peleta. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.