Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice: Nova kandidatura prenamjene Doma HV za EU sredstva

24.07.2018.

14:13

Autor: Nenad Lučić

Zgrada bivšeg Doma Hrvatske vojske u Delnicama - budući društveni dom s novim prostorom gradske knjižnice i čitaonice (Foto: Nenad Lučić / HRT- Radio Rijeka)

Zgrada bivšeg Doma Hrvatske vojske u Delnicama - budući društveni dom s novim prostorom gradske knjižnice i čitaonice (Foto: Nenad Lučić / HRT- Radio Rijeka)

Foto: - / -

Unatoč jednom neuspjelom pokušaju, Grad Delnice će početkom kolovoza, na europske programe ruralnog razvoja, iznova kandidirati projekt prenamjene bivšeg Doma Hrvatske vojske u društveni dom s novouređenim prostorom knjižnice i čitaonice.

Zbog dodatnog bodovanja brdsko-planinskih krajeva, ovoga puta u Delnicama očekuju povoljan ishod natječaja.

Ne bude li tako, kao alternativni izvor sufinanciranja projekta vrijednog 5,7 milijuna kuna, spominje se poticaj Ministarstva kulture, a krajnja opcija vezana je uz aktiviranje dijela ostavštine koju je Delnicama ostavila kanadska iseljenica goranskog porijekla Janet Majnarich.

Kako god bilo, zbog skučenih uvjeta u kojima djeluje postojeća knjižnica, gradonačelnik Delnica Ivica Knežević očekuje da će dvojbe oko načina financiranja projekta čim prije biti riješene. Kaže da društveni dom u kojem će važan sadržaj biti knjižnica i čitaonica - nema alternative.

Knežević dodaje da su naglasak u projektu stavili i na komercijalnu stranu jer će tu biti i izložbeno-galerijski prostor u čijim će troškovima morati participirati svi koji će u njemu izlagati i prodavati svoja djela. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.