Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice: novi sustav odvodnje i pročistač štitit će izvor Kupice

18.09.2015.

14:24

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Središnja delnička ulica veliko je gradilište. Mijenjaju se cjevovodi i ostale podzemne instalacije te uređuje pročistač otpadnih voda. Ulaganje je ukupno vrijedno 38,5 milijuna kuna, od čega većinu plaćaju "Hrvatske vode".

U Supilovoj ulici, središnjoj i najdužoj gradskoj prometnici u Delnicama, od lani traje izmjena cjevovoda i drugih infrastrukturnih instalacija, a uređuje se i pročistač otpadnih voda. Za posao vrijedan 38,5 milijuna kuna 90 posto novca osigurale su Hrvatske vode, čiji je direktor Ivica Plišić s gradonačelnikom Ivicom Kneževićem i zamjenikom primorsko-goranskoga župana Petrom Mamulom obišao gradilište.

Knežević napominje da je za Delnice od nove prometnice značajnija cjelovita modernizacija sustava oborinske i fekalne odvodnje:. "To je vrlo važno ekološko ulaganje jer ćemo time konačno, u velikom dijelu, zaštititi naše izvorište pitke vode na rijeci Kupici. Kruna svega je pročistač otpadnih voda, koji je pred dovršetkom i on bi trebao krenuti u probni rad krajem ove godine", rekao je delnički gradonačelnik. 

Ovi su radovi, prema riječima direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića, tek nagovještaj onoga što bi se u Gorskom kotaru trebalo događati nakon sklapanja poticajnog ugovora hrvatske i švicarske vlade. Švicarska će ulagati u goransko područje, u prvome redu u Delnice i Fužine, a za ostale dijelove Gorskoga kotara predviđena je izrada projekata vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava.

Za vodno-komunalnu infrastrukturu Švicarci su izdvojili 21,5 milijun švicarskih franaka. Stvaranju temelja za takva ulaganja u Gorskom kotaru tijekom protekle je tri godine iz programa ravnomjernog razvoja s 4,5 milijuna kuna pridonijela i Primorsko-goranska županija, naglasio je zamjenik župana Petar MamulaPoslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.