Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice: Obilježena 29. obljetnica osnutka slavnih "Goranskih risova"

28.10.2020.

14:02

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Svetom misom i polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja na gradskom groblju i središnjem trgu, u Delnicama je obilježena 29. godišnjica osnutka 138. brigade Hrvatske vojske, koja je u ratnoj povjestici ostala zabilježena kao "Goranski risovi".

Upravo je kroz tu postrojbu većina stanovnika Gorskoga kotara tijekom Domovinskog rata dala svoj doprinos u obrani Hrvatske, podsjetio je njezin ratni zapovjednik, umirovljeni brigadir Miljenko Balen.    

"Kroz brigadu je prošlo oko četiri tisuće Gorana, što je, s obzirom na broj stanovnika Gorskog kotara, jako puno. Nažalost, njih petnaestero nikada se nije vratilo svojim kućama, a 280 ih je ranjeno", rekao je brigadir Balen.

Osim članova kluba ove ratne postrojbe, počast poginulima odala su izaslanstva Grada Delnica i Općine Fužine, oružanih snaga i policije te ostalih ustanova. "Goranski ratni put je na prostorima Like trajao punih pet godina, a u tom smo razdoblju izvršili sve zadaće koje su pred nas postavljene", istaknuo je Balen.

Poslušajte izjavu:

Brigadir Balen o goranskome ratnom putu, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.