Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice: Od države očekujemo konkretne poteze za razvoj Gorskoga kotara!

24.06.2019.

14:56

Autor: Nenad Lučić

Delnice (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Delnice (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Uređenja prometnica i javnih objekata i površina, uz ulaganja u turističku infrastrukturu i poticanje poduzetništva, obilježili su proteklu godinu u Delnicama. Na svečanosti u povodu blagdana gradskog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja upozoreno je i na probleme koji priječe brži razvoj toga kraja.

Zakon o regionalnom razvoju Gorski kotar svrstava među krajeve s visokim indeksom razvijenosti, no goranska stvarnost izgleda drugačije, upozorio je na svečanosti u Delnicama gradonačelnik Ivica Knežević

"Koliko smo stvarno razvijeni potvrđuje činjenica da sami nismo u mogućnosti platiti troškove zimske službe, da ne možemo sanirati odlagalište komunalnog otpada, da nismo u mogućnosti sufinancirati troškove izgradnje vodnih građevina temeljem švicarske darovnice, a kada bi kojim čudom, zbog tog istog indeksa razvijenosti, prošli na europskom natječaju, tada zbog nelikvidnosti i kreditne nesposobnosti nismo u stanju predfinancirati odobrene projekte", rekao je gradonačelnik Delnica.

I zato su, pridodao je Knežević, čelnici Gorskoga kotara pomalo umorni od lijepih riječi, pa nakon prošlogodišnjeg usvajanja Zakona o brdsko-planinskim područjima očekuju sljedeći potez države.

"Gorskome kotaru su potrebne konkretne mjere i rješenja koja će zaustaviti negativne trendove, osigurati konkurentnost, zapošljavanje, opstojnost i ravnomjeran razvoj s ostatkom zemlje, a time i budućnost. Nakon svega, mi to i zaslužujemo, a šansu nam nitko nema pravo uskraćivati!", istaknuo je. 

Na sjednici u Delnicama bio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predstavnici drugih državnih i tijela Primorsko-goranske županije, kao i lokalnih samouprava Gorskoga kotara. Javlja Nenad Lučić: 

Dan Grada Delnica, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.