Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice ostaju bez radiologa, nalazi će se očitavati telemedicinski

09.12.2020.

15:53

Autor: Nenad Lučić

Unatoč kadrovskim problemima, Gorani radi zdravstvene usluge liječnika radiologa ipak neće morati putovati u Rijeku (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Unatoč kadrovskim problemima, Gorani radi zdravstvene usluge liječnika radiologa ipak neće morati putovati u Rijeku (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Ispostava županijskog Doma zdravlja u Delnicama, čije usluge koristi znatan broj stanovnika Gorskoga kotara, raspolaže suvremenom radiološkom opremom, ali uskoro neće imati stalnog liječnika radiologa.

Gorski kotar je kraj s visokim udjelom starijih žitelja, kojima tijekom zime ne bi bilo nimalo lako radi spomenute zdravstvene usluge putovati u Rijeku. Rješenje problema na zajedničkoj su sjednici u Fužinama ponudili čelnici    goranskih lokalnih samouprava te predstavnici Primorsko-goranske županije. 

Sadašnju liječnicu na radiologiji u Delnicama od umirovljenja dijeli dvadesetak dana, a gradonačelnik Delnica Ivica Knežević ističe kako završetak specijalizacije budućeg radiologa za svoje područje Gorani moraju čekati do 2022. godine.

"Imam povratnu informaciju da je ta specijalizacija u tijeku, ali se njezin završetak neće, dakako, poklopiti s terminom odlaska postojećeg kadra u mirovinu. Zato sam inicirao prijedlog da se dolasci radiologa osiguraju barem dvaput mjesečno", rekao je Knežević.

Da će takvim željama Gorana početkom iduće godine s razine Doma zdravlja Primorsko-goranske županije biti udovoljeno, najavila je županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić

"Za sljedeću godinu je planirano da se ostali radiolozi županijskog Doma zdravlja u Delnicama izmjenjuju. Istovremeno su započete i pripreme za telemedicinsko očitavanje radioloških nalaza, kao što je to slučaj na otocima. Dakle, uređaj može biti stacioniran na Lošinju ili Rabu, ali se snimak telemedicinski može očitavati u Rijeci, gdje imamo veći broj raspoloživih liječnika", tumači Malatestinić.  

Osim liječnika specijalista, uskoro će, upozoreno je na sastanku, goranske sredine ostati i bez dovoljnog broja liječnika obiteljske medicine, a moguća rješenja treba tražiti kroz stipendiranje lokalnih samouprava, osnivanje stipendijske fondacije na razini Gorskog kotara, ali i kroz državne poticaje koji bi motivirali liječnike da ostanu raditi na goranskom području. Javlja Nenad Lučić:

Problem goranskog zdravstva, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.