Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice slave Dan grada: postavljen kip skijaša i ugovorena obnova cesta

24.06.2020.

15:41

Autor: Nenad Lučić

Drvena skulptura skijaša za 120 godina delničkog skijanja (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Drvena skulptura skijaša za 120 godina delničkog skijanja (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Otkrivanje drvene skulpture skijaša u povodu 120. obljetnice delničkog skijanja te predstavljanje novoga goranskog ureda Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije, obilježili su u Delnicama središnju proslavu blagdana gradskog i župnog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja.

Ujedno su potpisivanjem pet milijuna kuna vrijednog ugovora najavljena županijska ulaganja u obnovu tri goranske ceste, a o nizu razvojnih projekata bilo je riječi i tijekom svečane blagdanske sjednice.

Na popisu s više od 20 velikih razvojnih projekata, koje je na svečanosti spomenuo gradonačelnik Ivica Knežević, ističe se ulaganje u obnovu vodnih građevina vrijedno 125 milijuna, koje darovnicom potiče švicarska vlada.

"Radi se o nemjerljivoj povijesnoj kapitalnoj donaciji kojom će se riješiti važni vodni komunalni problemi, bez koje bi ih bilo nemoguće riješiti sljedećih stotinu godina. Time će se stvoriti i nezamjenjivi infrastrukturni uvjeti za kvalitetniji rad i funkcioniranje sadašnjih poduzetnika te za privlačenje budućih, ali i za život mnogih stanovnika", rekao je Knežević.

Vrijednost onog što je u osmogodišnjem razdoblju uloženo i ostvareno na području Delnica gradonačelnik procjenjuje na 214 milijuna kuna, pri čemu za 70 posto sufinanciranja u protekle četiri godine zahvaljuje državi. Od nje u budućnosti, uz najavu donošenja poticajnih mjera i zakona, očekuje i konačno pozicioniranje Gorskoga kotara kao specifične planinske mikroregije s naročito otežanim i ograničavajućim uvjetima života i rada.

"Gorski kotar i njegovi ljudi imaju jednako pravo na život kao i bilo gdje drugdje u ovoj našoj domovini!", naglasio je Knežević. Središnji dio obilježavanja gradskog i župnog blagdana u Delnicama bit će predvečer priveden kraju svečanim misnim slavljem. Javlja Nenad Lučić:

Dan Grada Delnica, pripremio Nenad Lučić

Galerija
Gradonačelnik Ivica Knežević na svečanoj sjednici  (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-
Pet milijuna kuna uložit će se u goranske ceste (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.