Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice: u goranske pogranične ceste treba dodatno ulagati

03.02.2019.

12:59

Autor: Nenad Lučić

Jedno od uskih grla na novoizgrađenoj prometnici (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Jedno od uskih grla na novoizgrađenoj prometnici (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Nedavno dovršena izgradnja ceste u Gorskom kotaru koja, uz gornji tok rijeke Kupe i granicu sa Slovenijom, povezuje pogranična naselja na tom je području riješila velik, ali ne i jedini prometni problem.

Dijelovi trase na novoj cesti su u pojedinim naseljima suženi i zbog, očekivano, povećanog prometa treba tražiti dodatna rješenja. Ujedno, u gradskoj upravi Delnica od nadležnih očekuju i ulaganja u uređenje prometnice koja najveći goranski grad povezuje sa slovenskom granicom.

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević se slaže kako za dijelove nedavno izgrađene ceste uz Kupu, čiji je kolnik u pojedinim naseljima sužen, treba inzistirati na alternativnim rješenjima, poput izgradnje zaobilaznica.

Ali ujedno upozorava da ne bi voljeli da hrvatska obala Kupe postane tranzitna obala za sve terete, a da se samo na slovenskoj razvija turizam. "Potrebno je naći mjeru u zaštiti prirode i kulturno-prirodnih ljepota kako bi se i na našoj strani razvijala turistička ponuda", istaknuo je Knežević. 

Više ulaganja nadležnih u održavanje i poboljšanje prometne sigurnosti, delnički gradonačelnik očekuje na državnoj cesti od Delnica do pograničnog naselja Brod na Kupi. Jer to je, pridodaje, ne samo državna, već i međunarodna cesta koja povezuje i međunarodni granični prijelaz.

"Tu imamo izražen interes i sa slovenske strane za tranzit prometa roba prema luci Rijeka, dok turistički tranzit ne treba niti spominjati, jer on se, posebno ljeti, u danima vikenda, ali i tijekom tjedna odvija tom dionicom" upozorio je Knežević.

I uz ovu prometnicu stanovnici pojedinih naselja imaju problema koji su ponajprije vezani uz pitanje cestovne odvodnje. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.