Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice usvojile proračun i krenule s projektom "Pametni grad"

22.12.2022.

19:24

Autor: Nenad Lučić

Delnice

Delnice

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Osim što su usvojili proračun za 2023. Delničani su krenuli s projektom "Pametni grad". 

Ovotjednim potpisivanjem ugovora s odabranim provoditeljem projektnih aktivnosti, na području Grada Delnica je najavljen početak provedbe projekta „Pametni grad“. 


Njegov je osnovni cilj, ističe delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić, podići razinu digitalizacije gradske uprave, te njezine usluge učiniti dostupnijim stanovnicima i gospodarskim subjektima. 


Prvi korak prema tom cilju jest osmišljavanje odgovarajuće aplikacije, koja će preko deset ugrađenih modula korisnicima olakšati komunikaciju s gradskim i komunalnim službama, dječjim vrtićem te obiteljskim liječnicima. 


Međutim, predstavnik tvrtke , kojoj je povjeren projektni zadatak, Pavao Trstenjak, najavljuje i dodatne mogućnosti. 


"U planu je razvoj modula, vezanog uz dimnjačarsku službu, kao i onih koji bi poboljšali komunikaciju stanara i upravitelja zgrada te unaprijedili kvalitetu praćenja natječaja. Ukratko, predviđamo da će, kad sve bude završeno, u cijelu priču biti uklopljeno petnaestak modula, a prema dosadašnjem iskustvu potrebno je od pola godine, do godine dana da se građani naviknu na takav oblik komunikacije", ističe Trstenjak.


Iako su oporbeni vijećnici na sjednici Gradskog vijeća uskratili spotporu proračunskom prijedlogu Grada Delnica za iduću godinu, on je ipak usvojen većinom glasova vijećnika Nezavisne liste gradonačelnice Katarine Mihelčić i HDZ-a. 


Oporba je nezadovoljna izostankom komunikacije tijekom procesa pripreme proračuna, čija su ukupna prihodovna očekivanja nešto veća od 10 milijuna eura. 


Ostvarenje velikog dijela ambiciozno planiranih prihoda ovisit će o uspješnoj kandidaturi projekta nadogradnje gradskog klizališta u zatvorenu sportsku dvoranu na europske fondove. 


Kako je u projektne planove uvrštena i rekonstrukcija nogometnog igrališta u Delnicama, gradonačelnica Katarina Mihelčić ističe da bi se najveća goranska lokalna samouprava dogodine mogla suočiti s vrlo izazovnim ulaganjem.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.