Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice: Zašto Grabar Kitarović voli šegrta Hlapića?

09.11.2016.

20:20

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cjelodnevni boravak u Gorskom kotaru predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović završila je u Delnicama promičući kulturu čitanja među djecom i mladima. Pročitala im je odlomak iz knjige Ivane Brlić Mažuranić "Čudnovate zgode šegrta Hlapića".

U sklopu projekta "Hrvatska čita" hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića pročitala omiljeni odlomak iz knjige "Čudnovate zgode šegrta Hlapića". Nakon čitanja, na pitanje jedne djevojčice zašto najviše voli knjigu o šegrtu Hlapiću, predsjednica joj je odgovorila da je to zbog poruke da dobro i pravda uvijek pobjeđuju i da na kraju nekako uvijek, unatoč nepravdama i možda krivim optužbama koje doživimo, sve dođe na svoje.

Na pitanje stigne li čitati i sada kad je predsjednica, odgovorila je kako uvijek čita, da puno čita, posebice dok putuje avionom ili automobilom. Požalila se, međutim, da je to sada sve manje lijepa književnosti, a sve više stručna literatura za posao ili za doktorski studij koji je upisala.

Djeca su joj postavljala najrazličitija pitanja, od kojih su neka izazvala gromoglasan smijeh djece, roditelja, nastavnika i novinara. Jedna je djevojčica pitala predsjednicu koliko ima godina, na što joj je ona odgovorila "službeno ili neslužbeno" te dodala "48, manje-više". Također je rekla da je prijatelji zovu Koli, da je prije imala kućne ljubimce, a sada se ne stigne posvetiti ni zlatnoj ribici.

Delničani su čuli kako je provodila djetinjstvo na Grobinštini te da je često boravila u Delnicama, Fužinama, Lokvama i drugim mjestima jer je obitelj voljela šetnje šumama Gorskog kotara. 

Ističući kako osjeća veliku odgovornost za Gorski kotar, da ima primjeren razvoj i zadrži mlade u tom prekrasnom kraju Hrvatske, predsjednica Grabar Kitarović je rekla kako želi da se svi zajedno - Vlada, župani, gradonačelnici i načelnici općina slože oko razvoja Republike Hrvatske, a da se što manje svađaju zbog politike. "Da, to bi trebalo!" glasno je rekla jedna djevojčica, što su nazočni popratili odobravanjem i smijehom.

Na druženju su bili primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Delnica Ivica Knežević i književnica Milana Vuković Runjić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.