Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice: Zašto se lisice noću šeću ulicama?

16.11.2017.

12:24

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Život u Gorskom kotaru donosi niz posebnosti, a s jednom od njih suočila se proteklih tjedana i gradska uprava u Delnicama nakon niza dojava stanovnika da su u noćnim satima na gradskim ulicama imali bliski susret - s lisicama.

Zbog specifičnosti problema, trebalo je i nešto vremena za nalaženje mogućeg rješenja. Naime, za intervencije u sličnim slučajevima Grad Delnice, kako ističe gradonačelnik Ivica Knežević, ima potpisan ugovor s Veterinarskom stanicom iz Crikvenice, no razumljivo je da u trenutku njegovog sklapanja nitko nije mogao predvidjeti da će se lisice iz šume spustiti na gradski asfalt!?

Kada šumske životinje napuste lovište i uđu u naselja, lovci zakonski ne mogu intervenirati vatrenim oružjem. Zato je s crikveničkim veterinarima dogovoreno postavljanje posebnih mamaka za koje struka tvrdi da u takvim situacijama djeluju učinkovito.

Međutim, nema točnog odgovora struke koji bi objasnio zašto je veći broj lisica proteklih tjedana ulazio u naselje. Najčešće se može čuti pitanje - vode li građani dovoljno računa o pravilnom zbrinjavanju ostataka hrane? Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.