Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delničke škole dobile nova računala zahvaljujući kanadskoj donaciji

16.12.2015.

14:31

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iseljenica hrvatskog podrijetla iz Kanade, pokojna Janet Majnarich, svom je zavičajnom gradu Delnicama kroz Zakladu ostavila donaciju vrijednu 2 milijuna kuna kanadskih dolara. Oko 120 tisuća kuna uloženo je u modernizaciju predstavljenih učionica informatike delničke osnovne i srednje škole.

Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića u Delnicama, nakon današnje donacije, u nastavi informatike neće više mučiti problemi nekompletne i zastarjele opreme. "Učionica osnovne škole opremljena je s 15 suvremenih računala, te učioničkim namještajem. To trenutačno zadovoljava naše potrebe, ima li se u vidu da je informatika izborni predmet, te da je dio učenika ne pohađa", kaže ravnatelj Mladen Bolf.

U Srednjoj školi Delnice petnaest doniranih računala za informatičku radionicu financijski je olakšalo provedbu projekata koje ravnatelj Zvonimir Imgrund dodatno provodi bez potpore zaklade. "Ove godine smo u svaku učionicu uspjeli instalirati po jedno računalo i LCD – projektor, gdje se, osim bolje kvalitete korištenja e-dnevnika, može održavati i on line nastava, a uspjeli smo i 50 posto svojih nastavnika uputiti na dodano informatičko usavršavanje", dodaje Imgrund.

Ipak, najvećim se dijelom novca iz Zaklade Janet Majnarić planira sufinancirati uređenje nove gradske knjižnice i etnografskog muzeja u Delnicama za koji se trenutačno prikuplja potrebna građa, kaže zamjenica gradonačelnika Katarina Mihelčić. "Knjižnica je potpuno spremna, što se sadržaja tiče, i za nju imamo i više nego dovoljno građe, no što se tiče etnografskog muzeja, tu očekujemo najavljene darovnice privatnih osoba. Uz popisane, postoje još i nepopisani dijelovi zbirke, no svi će oni biti u muzejskoj zbrci", ističe Mihelčić. Osim spomenutom zakladom, donatorica Janet Majnarić je prije petnaestak godina sa 600 tisuća kanadskih dolara u Delnicama potaknula početak izvedbe projekta doma za starije osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.