Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnički osnovci od sutra samo u jutarnjoj smjeni

15.01.2017.

15:00

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Delnički osnovnoškolci od sutra će u školu ići samo u jutarnjoj smjeni. Nakon 40 godina, OŠ Ivana Gorana Kovačića prvi put ima jednosmjensku nastavu, što znači kvalitetniji rad s učenicima, ali i uštede u grijanju i prijevozu.

I školstvo se u Gorskome kotaru tijekom zimskih mjeseci suočava s dodatnim problemima, poput otežanih uvjeta dolaska i putovanja na nastavu te povećanim troškovima grijanja. Nakon zimskih praznika u klupe će sutra iznova sjesti i učenici Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Delnicama, no njih te djelatnike ove obrazovne ustanove očekuje promjena koja bi svima, posebno zimi, trebala olakšati rad.

Prvi put nakon četiri desetljeća i useljenja delničke osnovne škole u sadašnju zgradu, nitko od njezinih učenika više neće morati na poslijepodnevnu nastavu, najavljuje ravnatelj Mladen Bolf. "Od useljenja, 1977. godine se radilo u dvije smjene, pa svakako predstavlja posebnost podatak da nakon četrdeset godina osnovna škola u Delnicama počinje raditi u jednoj smjeni. Od toga će koristi imati svi: učenici, roditelji i učitelji."

Koristi od toga se, dodaje Bolf, neće očitovati samo podizanjem kvalitete obrazovnoga procesa, već će biti vidljive i po nekim za Gorski kotar važnim pokazateljima. "Doći će do racionalizacije troškova i to prvenstveno kada govorimo o energentima. Tijekom poslijepodneva više neće biti potrebno zagrijavati prostor, pa će se, osim energenata, smanjiti i potrošnja električne energije", objašnjava ravnatelj.

Uštedjet će se i na prijevozu učenika: poslijepodne više neće biti potrebno voziti djecu u susjedna naselja, poput Dedina i Lučica, a to će i roditeljima olakšati organizaciju rada. Kada se govori o zimskim uštedama, posebno onim energetskim, delnička osnovna škola, podsjeća njezin ravnatelj, u tome ima i jedno vrijedno četverogodišnje iskustvo - s loživoga ulja prešli su na ekonomičnije i više ekološke pelete. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.