Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnički trg smutnje - ne protiv naziva, nego protiv postupka

24.07.2015.

14:19

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cjelovitom komunalnom i prometnom rekonstrukcijom gradskog središta, u Delnicama je prošle godine uređen novi trg. Kako će se zvati? Zalud prikupljanje prijedloga i niz rasprava - Gradskom vijeću je jučer predvečer na usvajanje bio ponuđen tek najnoviji prijedlog gradonačelnika Ivice Kneževića što je kod dijela vijećnika potaknulo burnu reakciju.

Radi utvrđivanja naziva novouređenog trga proteklih su mjeseci prikupljeni prijedlozi građana i udruga, osim niza rasprava održan je i zbor građana. Umjesto svih tih rješenja gradonačelnik Ivica Knežević vijećnicima je ponudio naziv Trg goranskih drvara i šumara.

Razloge odbijanja ostalih prijedloga pronalazi u odredbama gradske Odluke o imenovanju ulica i trgova, koje, prema njegovom tumačenju, kažu da je gradonačelnik jedini legitimni predlagač prema Gradskom vijeću, a iznimno Povjerenstvo za imenovanje ulica i trgova. „Prema tome, ja sam si uzeo kao legitimno pravo predložiti ovom tijelu odluku koja se ne mora usvojiti,“ kaže Knežević.

Sudionike rasprave je zanimalo zašto se gradonačelnik sve do jučer nije pozivao na tu odluku iako je sudjelovao i na održanom zboru građana. U osobnom obraćanju čelnom čovjeku Delnica vrlo kritičan bio vijećnik HČSP-a Ivan Topić. Raniji zbor građana ocijenio je igrokazom i dodao da se na sjednici trebalo naći više prijedloga. Najavio je i mogućnost pokretanja referenduma o tom pitanju.

Gradsko vijeće u Delnicama se većinom glasova priklonilo prijedlogu gradonačelnika Kneževića, no najava referendumske inicijative o nazivu Trga goranskih drvara i šumara ukazuje da bi javne polemike oko tog pitanja mogle potrajati. Poslušajte što smo zabilježili na sjednici:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.