Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnički vatrogasci dobili dron: bespilotna letjelica za nadzor šuma i gora

04.05.2021.

13:54

Autor: Nenad Lučić

Predaja donacije u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Predaja donacije u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Na blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, danas je posebno svečano bilo u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Delnica, kojoj je telekomunikacijska tvrtka Telemach Hrvatska, preko svog programa DRONacija, darovala novu bespilotnu letjelicu.

Javna vatrogasna postrojba u Delnicama s trinaestoricom zaposlenih pokriva veliki prostor, a osim požara, morala je već rješavati i posljedice goranskih elementarnih nepogoda, kao i migrantske krize. Stoga dozapovjednik postrojbe Tihomir Pavlić ističe višenamjensku korist drona.

"Razumljivo je da će se dron najviše koristiti u slučaju požara na otvorenim prostorima kao učinkovit uređaj za praćenje širenja plamene fronte. Dron je iskoristiv i u situacijama s kakvima smo se 2014. i 2017. godine suočavali tijekom ledoloma i vjetroloma, za otkrivanje mjesta gdje je situacija najkritičnija te za utvrđivanja stanja pojedinih objekata", kaže Pavlić.

Dodaje kako su se na delničkom području suočili i s intenzivnim prolaskom ilegalnih migranata preko rijeke Kupe , a pritom je bilo i slučajeva kada su morali pronalaziti utopljenike.  

"Podatak da nam se prošle godine na natječaj za donaciju drona javilo oko 140 postrojbi, govori da za takvom tehnologijom u vatrogastvu postoji potreba i drago mi je da smo to prepoznali", istaknula je predstavnica donatora Marijana Gurbišić. Programom DRONacija u protekle je četiri godine hrvatskom vatrogastvu darovano 25 dronova ukupno vrijednih više od 50 tisuća eura. 

Zadovoljni su zbog prispjele donacije i predstavnici Grada Delnica te izražavaju nadu da će letjelica uglavnom biti korištena u sprječavanju, a rijetko ili nikako pri sanaciji nastalih šteta. Javlja Nenad Lučić:

Dron za delničke vatrogasce, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.