Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delničko gradsko vijeće o natječaju za poslovni prostor

24.02.2022.

12:23

Autor: Nenad Lučić

Najveći goranski noćni klub - prijepori oko iznosa najamnine

Najveći goranski noćni klub - prijepori oko iznosa najamnine

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Nakon što je dio nezadovoljnih poduzetnika prošloga tjedna iskazao sumnju u regularnost i ishod natječaja kojim je u petogodišnji zakup dan prostor Grada Delnica namijenjen radu diskoteke, različita mišljenja o tome lokalna vlasti i oporba sučelili su na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak. Natječaj je raspisalo gradsko komunalno poduzeće Risnjak, no njegov ishod, tvrdi oporba, pokazuje da vladajuća Nezavisna lista Volimo Delnice nije dorasla svome poslu.

Nema zakonske zapreke da se natječaj za zakup gradskog prostora u Delnicama objavi na stranicama slavonskog regionalnog lista, no takav je odnos u konačnici rezultirao odabirom financijski poražavajuće ponude za grad, tvrdi oporbeni vijećnik SDP-a Igor Pleše


"Cijena zakupa gradskog prostora u prvoj zoni je 60 kuna po metru četvornom, a mi smo za ovaj prostor došli do 6,5 kuna, odnosno desetorostruko manjeg iznosa. Smatram da je to pokazatelj užasne poslovne politike zbog koje gubimo ogromnu količinu novca", govori Pleše.


Je li, osim veće zarade, nakon natječaja dodatno izgubljeno i povjerenje birača u ljude kojima je povjereno da donose odluke na dobrobit Grada Delnica, pitao je nezavisni vijećnik Davorin Klobučar: "Tvrdim da je ovaj natječaj proveden smišljeno kako bi za njega saznalo što manje zainteresiranih, te se time onemogućilo nekim sposobnim ljudima da izlicitiraju veći iznos zakupa."


Klobučar je predložio da se natječaj poništi i raspiše novi. Podsjetivši da bi poništenje natječaja vjerojatno rezultiralo tužbom odabranog zakupca poslovnog prostora, gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić je na sjednici naglasila da ako institucije i vijećnici nisu utvrdili da je došlo do povrede zakona, nema nikakve osnove za donošenje odluke o njegovom poništenju, bez obzira na medijski i politički pritisak.


Nakon svega, oporba i vlast u Delnicama ipak se slažu da neke buduće gradske natječaje treba objavljivati na kvalitetniji način. Poslušajte prilog:

Delničko gradsko vijeće o spornom natječaju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.