Hrvatski radio

Radio Rijeka

Demografski problemi: nedostaje mladih obitelji

19.01.2022.

11:47

Autor: Nenad Lučić

Goranski demografski problemi

Goranski demografski problemi

Foto: Nenad Lučić / Raadio Rijeka

Prema netom objavljenim rezultatima popisa stanovnika, u Gorskom kotaru je prije jednog desetljeća živjelo otprilike 23, a danas tek nešto više od 19 tisuća žitelja, pri čemu demografskih problema nisu pošteđene niti gradske sredine, dok se u općinama povećava popis potpuno praznih sela. Priču o tome je na području Grada Vrbovskog i u Općini Brod Moravice zabilježio Nenad Lučić.

Popisni rezultati sugeriraju kako su najlošiji demografski trendovi tijekom proteklog desetljeća zabilježeni na području Grada Vrbovskog, no gradonačelnik Dražen Mufić smatra kako je pad broja stanovnika ipak manji od spominjanih 23 posto. Podaci popisa iz 2011. i 2001. godine, prema kojima je na gradskom području početkom stoljeća bilo oko 6, a prije deset godina iznad pet tisuća stanovnika nisu bili realni, jer je, pojašnjava, postojao nemali broj ljudi, koji su realno živjeli negdje drugdje, a fiktivno bili prijavljeni u Vrbovskom. Ipak, da se ovaj gradić uklapa u nimalo obećavajuće demografsko okruženje Gorskog kotara, govori niz poticajnih mjera kojima se žele privući stanovnici.


Međutim, žele li se kvalitetnije rješavati demografski problemi, treba utvrditi uzroke, koji su do njih doveli, a jedan od ključnih je, prema gradonačelniku Mufiću, vezan uz činjenicu da je centralizacijom goranskog šumarstva izgubljen nekadašnji potencijal otvaranja kvalitetnih radnih mjesta u dodatnim djelatnostima.


Općina Brod Moravice je površinom i brojem stanovnika najmanja lokalna jedinica Primorsko-goranske županije, no na njezinom se području nalazi čak 38 sela i zaselaka. Osim činjenice da u njih 11 više ne živi nitko, djelatnika općinske uprave Ivana Jurkovića, brine i saznanje da u nekim od tih naselja živi dvoje ili troje starijih žitelja, pa bi, strahuje, udio praznih mjesta za deset godina mogao biti znatno veći od sadašnjih tridesetak posto. 


Jedan od znakovitih podataka kaže da škola u Općini Brod Moravice ima četrdesetak učenika, dakle tek neznatno više od broja naselja na općinskom području. Devedeset posto nastavnika, kaže načelnik Općine Mario Šutej, na posao dolazi izvana, što smanjuje mogućnost da se djeci osmisle neki vannastavni sadržaji, a i to, nesumnjivo, može biti razlog mladim obiteljima za odlazak.


Demografski problemi Gorskog kotra

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.