Hrvatski radio

Radio Rijeka

Klinika za dentalnu medicinu u Rijeci: otvorena vrata i pregled bez naručivanja

06.04.2022.

07:04

Autor: Tatjana Sandalj

Niste sigurni što se događa u vašoj usnoj šupljini? Pitajte stručnjaka!

Niste sigurni što se događa u vašoj usnoj šupljini? Pitajte stručnjaka!

Foto: - / Pixabay

Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svijesti o oralnom karcinomu i karcinomu glave i vrata koji se ove godine obilježava od 3. do 9. travnja, na Klinici za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka i Fakultetu dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci organiziran je Dan otvorenih vrata. Odjel za oralnu medicinu Klinike za dentalnu medicinu, Krešimirova 40, I. kat, ordinacija br. 2, u srijedu 6. travnja od 12 do 15 sati omogućit će građanima pregled usne šupljine bez narudžbe i uputnice.


Akcija se provodi s ciljem prepoznavanja karcinoma usne šupljine u ranoj fazi. Rak usne šupljine, odnosno oralni karcinom šesti je najčešći oblik raka na svijetu.


Posebno ranjive skupine za ovaj oblik karcinoma su muškarci, pušači, konzumenti alkohola, osobe s oslabljenim imunosnim sustavom i osobe koje u obitelji imaju oboljele s karcinomom usne šupljine. 


Nažalost, ponekad se utvrdi u uznapredovanom stadiju kada je ishod liječenja neizvjestan. Kratak i jednostavan pregled usne šupljine i dijagnostika u početnoj fazi bolesti mogu spasiti život, upozoravaju iz Odjela za oralnu medicinu i pozivaju na kratki pregled za koji samo treba - otvoriti usta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.