Hrvatski radio

Radio Rijeka

Deset dana plovidbe Kupom od izvora do ušća

19.06.2015.

14:10

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članovi Udruge Kupa-rijeka života peti put krenuli su na tradicionalni Kupski plov. Riječ je o projektu čiji će sudionici gumenim čamcima i kajacima deset dana ploviti Kupom od izvora do ušća.

Tijekom desetodnevnog trajanja sudionici Kupskog plova morat će aktivno veslati sedamdesetak sati, ruta je ukupno duga 305 kilometara, a predsjednik Udruge Kupa – rijeka života Božidar Škrinjarić velike izazove očekuje već na prvoj etapi od riječnog izvorišta do naselja Brod na Kupi koja je najuzbudljivija, vrlo zahtjevna i izazovna. Bude li vodostaj viši i budu li se dobro držali, očekuju da će na cilj stići još za dana.

A ciljevi plova su mnogo opsežniji od onog što donosi desetodnevno druženje. Škrinjarić ističe: "Cilj je upozoriti na potrebu zaštite Kupe, promovirati sportove na toj rijeci te ukazati na to da je Kupa prirodni dar kojeg treba vidjeti, jer mnogi nisu ovo doživjeli. Tko jednom dođe na Kupu uvijek se vraća."

Vratila se i Ivana Antolović, kaže treći put, ali prvi put ide na svih deset dana: "...pogled s rijeke nudi potpuno drugačiju perspektivu prirode i okoliša, a ja mislim i jednu dobru turističku priču u budućnosti."

Sudionike Kupskog plova na pojedinim će etapama pratiti jahači na konjima, biciklisti i planinari, a svako od njihovih zaustavljanja obilježit će promocija turističkih sadržaja uz rijeku Kupu. Uoči početka prve etape sa sudionicima je razgovarao Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.