Hrvatski radio

Radio Rijeka

Deset godina Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci

06.12.2015.

19:48

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tristotinjak zaposlenih i studenata Akademije primijenjenih umjetnosti, prve umjetničke sastavnice Sveučilišta u Rijeci, slavi desetu obljetnicu rada, a još uvijek nisu prepoznati kao jedan od značajnijih riječkih kulturnih proizvoda!?

U ponedjeljak, 7. prosinca, u 13 sati, otvorit će izložbu likovnih radova naslovnih asistenata, predstaviti Mapu originalnih slikarskih radova Katedre za slikarstvo i Grafičku mapu "Ljeto, proljeće" te otvoriti izložbu grafičkih listova polazišta programa Sveučilišta za 3. dob pod mentorstvom Melinde Kostelac.

Akademija, podsjećamo, nastavlja bogatu tradiciju likovno-umjetničkog obrazovanja u Rijeci. Odsjek likovne umjetnosti pri Pedagoškoj akademiji postojao je od njena početka 1963. godine. Danas je rad organiziran u dva odsjeka i više katedri, a od prošlog mjeseca su i nositelji preddiplomskog studija Glume i medija i poslijediplomskog stručnog studija Gluma, mediji i kultura.

U svakodnevnom kulturnom životu Rijeke i Regije, ako pažljivo poslušate, čut ćete da često spominjemo imena i profesora i studenata s Akademije primijenjenih, primjerice: scenografije, kostimi, lutke Gradskog kazališta lutaka, HNK Zajca i nezavisnih produkcija izvedbenih umjetnosti te različite međunarodne suradnje.

Akreditirani programi cjeloživotnog obrazovanja koji kreću u veljači su: Osnovni program slikarstva - tonsko i kolorističko slikarstvo i Terracotta - osnovni program keramike. Upisi tijekom prosinca i siječnja.

U razgovoru s dekanom Josipom Butkovićem prisjetili smo se prijepora koji su na početku postojali oko toga treba li Rijeci Akademija te komentirali činjenicu da se u Rijeci oko kulture često diže prašina, ali se dobrih riječkih kulturnih proizvoda, kao što je APU prerijetko sjetimo. 

Zanimljivo je da većina studenata koja završi APU u Rijeci nema problem sa zapošljavanjem. Akademija najavljuje nove programe cjeloživotnog obrazovanja namijenjene baš svima sa završenom osnovnom školom, ali prije toga prodekanica za nastavu, studijske programe i studenska pitanja Letricija Linardić komentira odakle sve dolaze njihovi studenti. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.