Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:42 / 15.03.2016.

Autor: Lea Domijan Fišter

Deset godina "Potrošačkog centra": potrošači su važan dio gospodarstva

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka Udruga za zaštitu potrošača "Potrošački centar" obilježila je danas Međunarodni dan potrošača. Građanima su dijelili letke s potrošačkom tematikom u cilju zaštite njihovih ekonomskih interesa.

"Potrošački centar" jedina je potrošačka udruga u Primorsko-goranskoj županiji koja djeluje već deset godina. Pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc rekao je da su potrošači važni u razvoju gopodarstva.

"Država je to prepoznala i donijela Zakon o zaštiti potrošača, no inače je velika odgovornost na udrugama. Jedinice lokalne uprave i samouprave ih trebaju pomagati pa mi tako i postupamo", kaže Petrc.

Konkretno, Primorsko-goranska županija s tri tisuće kuna, a gradovi i općine s po tisuću do pet tisuća kuna godišnje. Nije puno, ali su zadovoljni, kaže predsjednik Udruge "Potrošački centar" Marko Paripović, dodavši da bi bilo puno bolje kad bi u Hrvatskoj postajala krovna udurga za zaštitu potrošača. "To od nas traži EU kako bismo mogli povući sredstva iz njihovih fondova, a problem je što smo podijeljeni u tri saveza", tumači Paripović.

Predsjednik "Potrošačkog centra" dodao je da rade na osnivanju krovne udruge koja bio trebala nastati do rujna ove godine. 

Riječki "Potrošački centar" djeluje na adresi Kumičićeva 13, a na pročelje zgrade u kojoj djeluju danas su postavili natpisnu ploču. Građani iz cijele županije svakodnevno im se  obraćaju, najčešće zbog problema s teleoperaterima, a Riječani pak zbog prevelikih računa za grijanje. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.