Hrvatski radio

Radio Rijeka

Deset godina znanstveno-popularne emisije "Baltazar"

30.08.2019.

12:07

Autor: Alen Čemeljić

Deset godina znanstveno-popularne emisije "Baltazar"

Deset godina znanstveno-popularne emisije "Baltazar"

Foto: - / -

Nedjelja je dan kada ćete se moći družiti s popularnim animiranim likom profesorom Baltazarom. U sklopu manifestacije Udruga Zlatni rez i HRT Radio Rijeka obilježit će i obljetnicu svoje popularne emisije "Baltazar".

Na prostoru Trsatske gradine bit će postavljeni edukativni kutci na kojima će biti studenti Sveučilišta u Rijeci. Udruga studenata biotehnologije predstavit će svoje projekte Putujući znanstvenici i NatuRIs, studenti Odjela za fiziku pokazat će kako to fizika može biti magična, dok će studenti Odjela za matematiku otkriti kako vas matematika može zaigrati.

Udruga Zlatni rez u 2019. godini slavi 15 godina postojanja i kontinuiranih napora u popularizaciji znanosti. Od niza popularizacijskih projekata Udruge najznačajniji i najdugovječniji su Festival znanosti Rijeka i znanstveno-popularna radijska emisija "Baltazar" koja se u programu Radio Rijeke neprekinuto emitira od rujna 2009. godine te ove godine slavi deset godina.

"Baltazar" je kratka efektna znanstveno-popularna radijska emisija u trajanju do 5 minuta u kojoj znanstvenice tumače zanimljivosti iz prirodoslovlja i matematike, prate događaje, otkrića i velikane povijesti znanosti te ukratko i što je moguće jednostavnije, a znanstveno korektno, objašnjavaju znanstvena načela, pojave i uređaje koje susrećemo u svakodnevici poput duge, jeke, fatamorgane, zlatnoga reza, savršenih brojeva, prim brojeva, mikrovalne pećnice, ultrazvuka, cvjetanja mora, partenogeneze itd.

Emisije "Baltazar" su na programu Radio Rijeke nedjeljom u 9:30, a nakon emitiranja dostupne su na mrežnoj stranici emisije na internetskim stranicama HR Radio Rijeke

Autorice emisija su matematičarka dr. sc. Sanja Rukavina, fizičarke dr. sc. Marta Žuvić Butorac, mr. sc. Branka Milotić, dr. sc. Rajka Jurdana Šepić te biologinje Milvana Arko Pijevac, dipl. inž. i dr. sc. Željka Modrić Surina. Metodičko redigiranje emisija provodi dr. sc. Jasminka Ledić. Od 2019. godine autorskom timu Baltazara su se pridružile dr. sc. Marijana Butorac, dr. sc. Ivana Poljančić Beljan, dr. sc. Nela Malatesti, te dr. sc. Nada Dunato Pejnović. Urednica Baltazara Rajka Jurdana-Šepić nagrađena je 2014. godine Državnom godišnjom nagradom za popularizaciju znanosti između ostaloga i za dugogodišnje uređivanje emisije Baltazar.

U deset godina postojanja emisije Udruga Zlatni rez je u koprodukciji s Radio Rijekom izdala deset CD-a Baltazar na kojima se nalazi ukupno 200 emisija. Po jedan primjerak svakog CD izdanja Udruga Zlatni rez i Radio Rijeka donirali su knjižnicama svih osnovnih škola u Primorsko-goranskoj županiji. Pojedine emisije možete čuti i u nedjelju na Gradini od 16 sati, a urednice emisije bit će gošće u programu Radio Rijeke u 16 sati i 30 minuta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.