Hrvatski radio

Radio Rijeka

Deset osoba prijavljeno zbog nereda u mimohodu i ispred kazališta

06.08.2015.

12:42

Autor: Larissa Smokvina, Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki su policajci podnijeli optužne prijedloge protiv deset osoba zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru te Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Do drskog i nepristojnog ponašanja te tuče, svađe i vike, kako prekršaje karakterizira Zakon, došlo je tijekom mimohoda preko Korza te prosvjeda ispred riječkog kazališta HNK pl. Zajca. 

"Nemojmo trovati mlade ljude vjerujući da ih time prosvjetljujemo. Umjetnost mora biti slobodna, ali ne štetna", rekao je danas novinarima Ivan Kirin, dopredsjednik Hrvatske stranke prava "Ante Starčević", koji jučerašnji performans smatra neprimjerenim trenutku kada je izveden.

Prijavljene osobe stare su od 22 do 61 godine, priopćeno je iz Policijske uprave primorsko-goranske, iz koje navode da je u tijeku utvrđivanje identiteta još osoba kod kojih su zabilježena protupravna ponašanja. 

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručuje: "Nasilje nije i ne može biti rješenje i nedopustivo je svoje stavove braniti šakama i uvredama. Takvo što ne smije se događati i vjerujem da će oni koji si uzimaju za pravo napadati druge ljude biti adekvatno kažnjeni jer govor mržnje, agresija i fizički napadi ne mogu se i ne smiju tolerirati."

Prema procjenama policije, predstavu je gledalo stotinjak posjetitelja, u mimohodu je sudjelovalo oko tri stotine sudionika, dok je ispred kazališta prosvjedovalo sedamdesetak osoba.

Prosvjed ispred kazališta nema veze s prosvjedom branitelja, priopćili su iz Udruge dragovoljaca Domovinskog rata. Poslušajte što je doznala Larissa Smokvina i pročitajte priopćenje kojim se oglasio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.