Hrvatski radio

Radio Rijeka

Deset tisuća diplomanata Medicinskog fakulteta u Rijeci

14.12.2015.

15:02

Autor: Klaudia Modrić Plantarić, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci je počelo obilježavanje 60. obljetnice osnutka i rada Medicinskoga fakulteta. Tim povodom na riječkom Korzu, od jutarnjih sati, studenti Medicinskog fakulteta mjere zainteresiranim građanima krvni tlak i šećer u krvi. i tako će ostati do kraja tjedna, a mi se sjećamo početaka:

U proteklih 60 godina na Medicinskom fakultetu u Rijeci diplomiralo je preko 10 tisuća studenata, uključujući liječnike medicine, dentalne medicine, diplomirane sanitarne inženjere i medicinske sestre.

Izaslanstvo Medicinskog fakulteta, predvođeno prodekanom za poslovne odnose Amirom Muzurom, položilo je vijenac na spomen obilježje obitelji Branchetta, gradskim dobrotvorima i mecenama. Tom prigodom Muzur je podsjetio: "Cijeli pretklinički dio dugujemo obitelji Branchetta. Ona je zadužila grad Rijeku tako što je početkom 20. stoljeća poklonila veliki teren, a osim toga financirala izradu projekta "Aria e luce/Zrak i svjetlo"." Na tom je terenu najprije podignuto sirotište, a onda, nakon 2. svjetskog rata i zgrada Medicinskog faklteta koji i danas tamo ima sjedište. 

Dani riječkog Medicinskog fakulteta nastavit će se u utorak 16. prosinca u HNK Ivana pl. Zajca promocijom diplomiranih studenata medicine, dentalne medicine i snitarnog inženjerstva te svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća. U programu je i obilježavanje 25. obljetnice Studija sanitarnog inženjerstva te 8. znanstvena tribina: Biologija i patologija trombocita. Detalje programa predavanja, tribina, predstavljanja knjiga... možete doznati ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.